


Nie ma to jak domowy chleb. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować chlebek odrywany z dodatkiem masła czosnkowego i ziół. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką.
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka oraz szczyptę soli.
Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj masło czosnkowe - masło wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Wałkuj na kształt długiego prostokąta.
Następnie ciasto podziel na równej wielkości mniejsze prostokąty, posmaruj masłem czosnkowym i każdy prostokąt zwiń w pół.
Do wysmarowanej masłem keksówki włóż zwinięte prostokąty (ich łączeniem do góry).
Piecz w piekarniku około 30 minut w temp. 180° C. Udekoruj świeżymi ziołami.