Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rwany chlebek czosnkowy

Opis wykonania

Nie ma to jak domowy chleb. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować chlebek odrywany z dodatkiem masła czosnkowego i ziół. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką.

Rwany chlebek czosnkowy - krok 1

Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. 

Rwany chlebek czosnkowy - krok 2

Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka oraz szczyptę soli.

Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Rwany chlebek czosnkowy - krok 3

Przygotuj masło czosnkowe - masło wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.

Rwany chlebek czosnkowy - krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Wałkuj na kształt długiego prostokąta.

Następnie ciasto podziel na równej wielkości mniejsze prostokąty, posmaruj masłem czosnkowym i każdy prostokąt zwiń w pół.

Do wysmarowanej masłem keksówki włóż zwinięte prostokąty (ich łączeniem do góry). 

Rwany chlebek czosnkowy - krok 5

Piecz około 30 minut w temp. 180° C. Udekoruj świeżymi ziołami.