Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Nie ma to jak domowy chleb. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować chlebek odrywany z dodatkiem masła czosnkowego i ziół. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką.

Składniki

Ciasto drożdżowe:
350 g mąki
150 ml mleka
15 g drożdży świeżych
50 g masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Masło czosnkowe:
100 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku
¼ łyżeczki ziół prowansalskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
611.25 kcal
Tłuszcz
32.85 g
Węglowodany
68.1 g
Błonnik
12 g
Białko
2.5 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. 

Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka oraz szczyptę soli.

Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj masło czosnkowe - masło wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Wałkuj na kształt długiego prostokąta.

Następnie ciasto podziel na równej wielkości mniejsze prostokąty, posmaruj masłem czosnkowym i każdy prostokąt zwiń w pół.

Do wysmarowanej masłem keksówki włóż zwinięte prostokąty (ich łączeniem do góry). 

Piecz w piekarniku około 30 minut w temp. 180° C. Udekoruj świeżymi ziołami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Nie wyszedł mi tak ładnie jak na zdjęciu z przepisu, ale smaczny był.
Natalia Kowalska
Polecam do tego hummus buraczany z innego przepisu. Świetnie się uzupełniają 🙂
Iza
Super, fajnie wyrośnięty chlebek. Do tego bardzo efektowny w wyglądzie!
Radosław
Smaczny chlebek do śniadania. Polecam