Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Fasola czerwona

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Fasola to jedna z najstarszych roślin uprawnych, do Europy trafiła z Ameryki Południowej wraz z Kolumbem.

Czerwona fasola – właściwości

Czerwona nie jest specjalnym gatunkiem, a odmianą zwyczajnej. Czerwona fasola to skarbnica wartościowych substancji odżywczych, m.in.:

  • witamin z grupy B, a szczególnie tiaminy, która ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga naszą pamięć;
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • kwas foliowy,
  • fosfor,
  • wapń,
  • potas oraz dużo błonnika.

Fasola zawiera też izoflawony, substancje wspomagające organizm kobiecy w okresie menopauzy, dla mężczyzn cenna w profilaktyce raka prostaty. Czerwona fasola zawiera więcej białka niż mięso, dlatego szczególnie polecana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Dania z czerwoną fasolą

Czerwona fasola jest, obok kukurydzy, jednym z najważniejszych składników dań kuchni meksykańskiej, np. burrito czy chili con carne. Czerwona fasola jest też świetnym dodatkiem do zup, gulaszów oraz curry. Ugotowana do miękkości fasola jest też znakomitą bazą do past kanapkowych oraz dipów z dodatkiem ziół, suszonych pomidorów lub papryki. Żeberka w sosie BBQ z czerwoną fasolą czy sałatka warstwowa z czerwoną fasolą z puszki i kukurydzą z dodatkiem szynki konserwowej, sera żółtego efektownie wygląda i dobrze smakuje. Oryginalnym i ciekawym przepisem jest ciasto brownie z czerwonej fasoli.