Fasola
Większość doskonale kojarzy białe i czerwone nasiona fasoli. Rodzajów i odmian tych strączków jest znacznie więcej. Różnią się między sobą wielkością, kolorem i smakiem. Tak duża różnorodność pozwala na ich wszechstronne wykorzystanie i urozmaicenie prostych dań. Mimo różnic w wyglądzie, nasiona różnych odmian fasoli mają zbliżoną kaloryczność. Wynosi ona między 330 a 350 kcal w 100 g suchych nasion. Należy pamiętać, że kaloryczność 100 g strączków z puszki będzie odmienna.
Konkretnie będzie ona niższa – jest to związane z pęcznieniem nasion i wchłanianiem przez nie wody/zalewy podczas ich konserwowania. Najczęściej spotykane rodzaje fasoli to:
-
biała (np. Piękny Jaś, Cannellini),
-
czerwona (nerkowata lub Kidney),
-
borlotti (żurawinowa),
-
zielona (Flażoletka),
-
czarna (Czarny Jaś, Czarne oczko),
-
pinto (beżowa cętkowana),
-
mung,
-
adzuki,
-
moth (indyjska).
Co zrobić z fasoli?
Zarówno gotowaną jak i konserwową fasolę można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Mogą to być pasty, sałatki, potrawki, zupy, kotlety, placuszki, a nawet słodkie kremy i wypieki. Nasiona fasoli doskonale sprawdzą się jako składnik warzywnych pasztetów oraz farszy do naleśników, tortilli czy pierogów. Wykorzystując fasolę warto inspirować się kuchnią meksykańską i azjatycką, w których fasole są bardzo często wykorzystywane.