Feta
Feta to znany typ sera, pochodzący z Grecji. Prawdziwy ser feta powstaje z mleka owczego zmieszanego z kozim, ale może też być produkowany tylko z mleka owczego. Jak smakuje feta? Istnieją ścisłe wytyczne dotyczące produkcji tego rodzaju sera, przez co uzyskuje on charakterystyczny i jedyny w swoim rodzaju, lekko kwaskowy i słonawy smak. Jego minusem jest jedynie kwestia kaloryczności. Jeśli chodzi o ser feta a kcal , to w 100 gramach zawiera ich około 270. To za sprawą dużej ilości tłuszczu w tym produkcie, dochodzącej do 40%.
Pomysły na dania z fetą
Jednym z najbardziej znanych i przepysznych połączeń jest feta ze szpinakiem. Dlatego klasycznym już przepisem jest makaron ze szpinakiem i fetą, koniecznie trzeba go spróbować! Dla wielbicieli wytrawnych wypieków proponujemy ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, a potrawa jeszcze mniej wymagająca z tego rodzaju to naleśniki ze szpinakiem i fetą. Jeśli jednak już wiesz, jak smakuje feta i jesteś fanem lekkich dań, to na pewno spodoba Ci się sałatka z fetą i rukolą. Przepisów na sałatki z fetą jest bez liku, więc na pewno wybierzesz coś dla siebie – tym bardziej, że ten ser pasuje zarówno do dań typowo wytrawnych, jak i tych z dodatkiem owoców.
Poza szpinakiem, feta doskonale pasuje do innego warzywa – buraka! W Akademii Smaku znajdziesz bardzo proste, szybkie i smakowite przepisy, np. na indyka z burakami i fetą. Smacznego!