Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Filet

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Wprawdzie we współczesnej kuchni ten rodzaj mięsa jest niezwykle popularny, dlatego niewiele jest osób, które nie wiedzą, co to jest filet, ale też wiele osób kojarzy filet wyłącznie z mięsem z kurczaka. Tymczasem filet – część mięsa niezawierająca ości, kości ani skóry – to zarówno określenie mięsa z piersi kurczaka lub indyka oraz innego rodzaju drobiu, ale także płat rybny. Filet z kurczaka lub indyka to chude mięso, które w kuchni wykorzystuje się w całości do przygotowania kotletów, grillowanej piersi z kurczaka, ale też w postaci siekanych kotletów czy różnego rodzaju pulpecików ze zmielonego mięsa. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka to dodatek do różnego rodzaju dań – makaronów z sosami na sposób śródziemnomorski czy wschodni. Delikatny smak, chude mięso i wartości odżywcze, a także szybka i łatwa obróbka sprawiają, że filet z kurczaka cieszy się kuchni dużą popularnością i jest wykorzystywany w wielu przepisach. Filet rybny to dobry pomysł dla tych, którzy lubią ryby, ale problem sprawiają im ości – pozbawiony ich płat ryby można dusić, smażyć, gotować na parze, grillować, według upodobań oraz serwować z różnymi dodatkami jako danie obiadowe lub składnik sałatki czy domowego burgera rybnego.