Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i płatami ryżowymi.

Składniki

duże lub 8 małych płatów ryżowych, ok 80 g
ładnych liści szpinaku
150 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka drobno krojonego imbiru
ząbek czosnku
utarty strączek chilii

Opis wykonania

Płaty ryżowe nasączyć wkładając pomiędzy wilgotne warstwy ręcznika kuchennego, następnie zależnie od wielkości, podzielić na połówki lub na ćwiartki. Umyć szpinak. Dobrze schłodzone filety z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Zmiksować niezbyt drobno z 1 łyżeczką oleju sezamowego, sosem sojowym i przyprawami. Na środku każdego płata ryżowego położyć liść szpinaku. Na liście nakładać po łyżce nadzienia i zwijać w małe roladki. Roladki z każdej strony musza być zamknięte, aby nie wypłynęło z nich nadzienie. Perforowany pojemnik do gotowania natłuścić pozostałym olejem sezamowym. Roladki drobiowe układać zamknięciem do dołu i gotować na parze według przepisu. Wyjąć roladki I ułożyć na półmisku. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 5 minut. Wskazówka: roladki drobiowe je się pałeczkami. Podawać z dipem z sosu sojowego, chili i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych