Pikantne roladki drobiowe
4 porcje
Średnie
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i płatami ryżowymi.
Składniki
duże lub 8 małych płatów ryżowych, ok 80 g
ładnych liści szpinaku
150 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka drobno krojonego imbiru
ząbek czosnku
utarty strączek chilii
Pikantne roladki drobiowe
Pikantne roladki drobiowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płaty ryżowe nasączyć wkładając pomiędzy wilgotne warstwy ręcznika kuchennego, następnie zależnie od wielkości, podzielić na połówki lub na ćwiartki. Umyć szpinak. Dobrze schłodzone filety z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Zmiksować niezbyt drobno z 1 łyżeczką oleju sezamowego, sosem sojowym i przyprawami. Na środku każdego płata ryżowego położyć liść szpinaku. Na liście nakładać po łyżce nadzienia i zwijać w małe roladki. Roladki z każdej strony musza być zamknięte, aby nie wypłynęło z nich nadzienie. Perforowany pojemnik do gotowania natłuścić pozostałym olejem sezamowym. Roladki drobiowe układać zamknięciem do dołu i gotować na parze według przepisu. Wyjąć roladki I ułożyć na półmisku.
Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 5 minut.
Wskazówka: roladki drobiowe je się pałeczkami. Podawać z dipem z sosu sojowego, chili i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Komentarze