Jagodowe
Owoce jagodowe to grupa roślin przydomowych, charakteryzujących się tym, że ich owocem jest jagoda. W większości przypadków rosną na krzewach – z wyjątkiem truskawek i poziomek. Są podobne pod względem uprawy.
Owoce jagodowe – jakie to?
Do owoców jagodowych zaliczamy:
- agrest,
- aronię,
- maliny,
- jagody,
- truskawki,
- poziomki,
- porzeczki,
- winogrona,
- borówki amerykańskie,
- żurawinę.
Owoce jagodowe – właściwości
Owoce jagodowe mają całe mnóstwo fantastycznych właściwości. To bogactwo cennych przeciwutleniaczy, mających zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, poprawiają funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej i przeciwdziałają insulinooporności. Owoce jagodowe są źródłem witaminy C (w szczególności truskawki), K, manganu, miedzi i kwasu foliowego. Wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Owoce jagodowe – przepisy
Owoce jagodowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale w większości przypadków wykorzystywane są w deserach – ciastach drożdżowych i ucieranych, tartach czy muffinkach. Mogą być też zdrowym śniadaniem w postaci koktajlu czy dodatku do owsianki. Sprawdzą się też jako pyszne owocowe lody! Co ciekawe, są doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych – mus z malin fantastycznie komponuje się z pieczoną kaczką. Warto eksperymentować w kuchni z różnymi połączeniami owoców jagodowych z innymi produktami – ogranicza nas tylko własna kreatywność!