Kasza pęczak
Właściwości tej kaszy nie są zbyt mocno doceniane, a szkoda – ta wyjątkowa odmiana kaszy jęczmiennej posiada największą zawartość minerałów i witamin. Jest także cennym źródłem błonnika i węglowodanów....
Czytaj więcej
Właściwości tej kaszy nie są zbyt mocno doceniane, a szkoda – ta wyjątkowa odmiana kaszy jęczmiennej posiada największą zawartość minerałów i witamin. Jest także cennym źródłem błonnika i węglowodanów. Dodatkowo charakteryzują ją nieprzeciętne walory smakowe i jest łatwa w przygotowaniu.
Jak gotować kaszę pęczak?
By ugotować kaszę na sypko, na 1 szklankę produktu przypada 2,5 szklanki wody. Przed gotowaniem należy ją przepłukać. Przepłukaną kaszę zalewamy w garnku odpowiednią ilością wody i solimy. Opcjonalnie można dodać łyżkę oliwy lub masła. Kaszę zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką, gotując jeszcze przez ok. 15-20 minut, nie mieszając. Po zdjęciu z ognia, kaszę odstawiamy jeszcze na 15 minut, by wchłonęła całą wodę.
Kasza pęczak – przepisy
Co zrobić z kaszy pęczak? Pęczak sprawdzi się zarówno w formie sypkiej jako dodatek do dań mięsnych lub warzyw, ale także w formie warzywnego lub grzybowego kaszotto (ugotowana z większą ilością wody lub bulionu). Kaszę pęczak podawać można również na słodko – w towarzystwie dowolnego mleka, owoców i innych dodatków (np. masła orzechowego), z powodzeniem zastąpi klasyczną owsiankę.