Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krewetki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Krewetki to jadalne, słodkowodne skorupiaki. Występują w wodach całego świata, również w Bałtyku, jednak ze względu na niewielki rozmiar, ta odmiana częściej służy jako przynęta. Krewetki są najpopularniejszymi owocami morza i ceni się je nie tylko ze względu na smak. Mają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Są źródłem kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka, dlatego świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa. Pomimo tego, że krewetki zawierają cholesterol, bezpieczne są dla osób zmagających się z jego wysokim stężeniem we krwi. 

Dobrej jakości owoce morza smakują znakomicie same w sobie i wystarczy dodać do nich kilka bazowych składników jak oliwa, czosnek, chilli czy natka pietruszki, by wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu. Krewetki doskonale komponują się z wyrazistymi w smaku warzywami oraz przyprawami.

 

Jak zrobić krewetki, by smakowały wyśmienicie? 

 

Ciekawym sposobem na ich przygotowanie jest połączenie z tuńczykiem lub wołowiną. Można je podawać na wiele sposobów – solo, jako ceviche, z makaronem lub ryżem, smażone w panierce, w formie szaszłyków lub tacos, jako nadzienie do ravioli czy spring rolls. W tej części Akademii Smaku znajdziesz wiele przepisów na dania z krewetkami, które z pewnością Cię zainspirują. 

 

Jak obrać krewetki?

 

Mimo znajomości produktu oraz sposobu jego obróbki termicznej niewiele osób decyduje się na przygotowanie świeżych krewetek. Jest to spowodowane brakiem umiejętności lub wiedzy, jak obrać krewetki. Pancerzyk krewetek wbrew pozorom jest łatwy do usunięcia i nie wymaga to zaawansowanych umiejętności. Czas poświęcony na przygotowanie wynagradza ich smak, który jest znacznie lepszy niż w przypadku krewetek mrożonych.

Obierając krewetkę, w pierwszej kolejności odetnij jej głowę. Następnie delikatnie natnij wewnętrzną (brzuszną) stronę i usuń pancerz. Po jego usunięciu natnij wzdłuż wewnętrzną i zewnętrzną (grzbietową) stronę krewetki i wyciągnij widoczne cienkie nitki – odpowiednio czarną i czerwoną. Pozostawienie ich zepsuje smak dania. I już, to wszystko! Teraz możesz przygotować potrawy z krewetkami, takie jak:

 

  • Krewetki z makaronem
  • Ryż basmati z krewetkami
  • Krewetki w szampanie
  • Tacos z wołowiną i krewetkami
  • Ravioli z krewetkami i mascarpone