Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT KOLACJA: Rolada z łososia, szpinaku i twarogu

FIT KOLACJA: Rolada z łososia, szpinaku i twarogu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

270 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jacek Bilczyński ChUxWOdO6UXVA1
Połączenie łososia i szpinaku to zawsze dobry pomysł!

Składniki

250 g dzikiego, wędzonego łososia
450 gramów świeżego szpinaku
3 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
150 g półtłustego twarogu
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
Świeży imbir (około 1 cm)
1 łyżka masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Opis wykonania

Tym razem proponuję zdrową i pyszną roladę z ciasta szpinakowego z farszem z łososia oraz twarogu. Świetnie sprawdzi się jako fit przekąska na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi.

Opis przygotowania:

  1. Masło rozgrzej na patelni, dodaj umyty szpinak i smaż na ogniu przez około 2 minuty nieustannie mieszając. Następnie odstaw szpinak do ostygnięcia na 2 - 3 minuty.
  2. Żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz szpinak umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i dodaj do szpinakowej masy.
  3. Powstałą masę rozsmaruj na papierze do pieczenia (na grubość około 0,5 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Upieczoną masę przełóz na ściereczkę, odklej papier do pieczenia i pozostaw na 15 - 20 minut do ostygnięcia.
  5. W tym czasie rozpuść żelatynę w odrobinie wody (około 70 - 80 ml), dodaj twaróg, mleczko kokosowe, tarty imbir, pieprz oraz sól, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
  6. Na schłodzonym cieście szpinakowym rozsmaruj twarogową masę, ułóż plastry łososia i zawiń w formę rolady. Odstaw do lodówki na około 3 godziny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne roladki ja często używam serków kanapkowych różnego smaku do tego dania
Ewusia1222
Bardzo smaczna rolada, idealnie na kolację lub przyjęcie. Bardzo zdrowa
Testerka84
Fajne połączenie