Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


FIT KOLACJA: Rolada z łososia, szpinaku i twarogu

FIT KOLACJA: Rolada z łososia, szpinaku i twarogu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

270 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jacek Bilczyński ChUxWOdO6UXVA1
Połączenie łososia i szpinaku to zawsze dobry pomysł!

Składniki

250 g dzikiego, wędzonego łososia
450 gramów świeżego szpinaku
3 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
150 g półtłustego twarogu
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
Świeży imbir (około 1 cm)
1 łyżka masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Opis wykonania

Tym razem proponuję zdrową i pyszną roladę z ciasta szpinakowego z farszem z łososia oraz twarogu. Świetnie sprawdzi się jako fit przekąska na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi.

Opis przygotowania:

  1. Masło rozgrzej na patelni, dodaj umyty szpinak i smaż na ogniu przez około 2 minuty nieustannie mieszając. Następnie odstaw szpinak do ostygnięcia na 2 - 3 minuty.
  2. Żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz szpinak umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i dodaj do szpinakowej masy.
  3. Powstałą masę rozsmaruj na papierze do pieczenia (na grubość około 0,5 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Upieczoną masę przełóz na ściereczkę, odklej papier do pieczenia i pozostaw na 15 - 20 minut do ostygnięcia.
  5. W tym czasie rozpuść żelatynę w odrobinie wody (około 70 - 80 ml), dodaj twaróg, mleczko kokosowe, tarty imbir, pieprz oraz sól, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
  6. Na schłodzonym cieście szpinakowym rozsmaruj twarogową masę, ułóż plastry łososia i zawiń w formę rolady. Odstaw do lodówki na około 3 godziny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne roladki ja często używam serków kanapkowych różnego smaku do tego dania