Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Obiad jednogarnkowy

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szybki obiad jednogarnkowy potrafi uratować niejeden ciężki tydzień. Proste danie, składające się z odpowiedniej ilości składników odżywczych, wydaje się być idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza, gdy w lodówce zalegają nam niewykorzystane produkty. Dlatego leczo, gulasz czy fasolka po bretońsku to doskonały obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.

Obiad jednogarnkowy – przepisy

Jednym z najprostszych dań jednogarnkowych jest leczo. Przygotować można je na wiele różnych sposobów. Bazę stanowić będą pomidory, cukinia i papryka. Leczo wzbogacić można batatami czy kiełbasą, np. chorizo. W sezonie dyniowym do leczo można dodać dynię. Najlepiej przygotować je na bulionie – warzywnym lub mięsnym. Dlatego sprawdzi się zarówno jako danie dla mięsożerców, jak i wegetarian.

Innym przykładem jednogarnkowego dania jest gulasz. Przygotować go można w klasycznej wersji mięsnej lub w wersji wegetariańskiej – z bakłażana. Bakłażana należy pokroić, posypać solą i odłożyć aż puści wodę. Osuszonego bakłażana smażymy razem z cebulą, czosnkiem i papryką, a następnie dodajemy pomidory. Całość dusimy ok. 15 minut – do momentu, gdy bakłażan zmięknie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.