Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Obiad na zimno

Obiad na zimno

Posiłek obiadowy jedzony na zimno może się kojarzyć z czymś mało przyjemnym i apetycznym. Wbrew pozorom obiad na zimno może być zarówno smaczny, jak i pożywny. Takie rozwiązanie sprawdzi...

Czytaj więcej
Obiad na zimno
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Posiłek obiadowy jedzony na zimno może się kojarzyć z czymś mało przyjemnym i apetycznym. Wbrew pozorom obiad na zimno może być zarówno smaczny, jak i pożywny. Takie rozwiązanie sprawdzi się w dni z natłokiem obowiązków oraz w trasie lub podczas wycieczki a także na delegacji.

Pomysły na szybkie obiady na zimno

Bazą prostego i wręcz ekspresowego obiadu może być kuskus oraz makaron. Oba produkty przygotowuje się bardzo szybko. Kuskus można połączyć z hummusem, awokado, ciecierzycą, mozzarellą oraz warzywami takimi jak pomidor, papryka czy marchew. Hummus można zamienić na musztardę lub guacamole, ciecierzycę na inne strączki lub falafele a mozzarellę na inny ulubiony ser. Do kaszy kuskus będzie pasowało również ugotowane jajko, tuńczyk z puszki oraz wędzony łosoś. Całość można urozmaicić dodatkiem orzechów arachidowych, suszonych pomidorów lub oliwek.

Makaron ze szpinakiem i fetą jak najbardziej można podać na zimno. Dania z makaronem można przygotować również na słodko z dodatkiem sera twarogowego oraz owoców. Na podobnej zasadzie można przygotować ryż na słodko np. z jabłkami i cynamonem.

Wspomniane wcześniej falafele podobnie jak i inne kotleciki ze strączków/warzyw/ziemniaków/jaj również dobrze będą smakowały na zimno. Można do nich przygotować sałatkę warzywną lub surówkę jako dodatek.