Oliwki
Zielone, czarne, czerwone, z nadzieniem lub bez – oliwki to nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej.
Oliwki – właściwości
Bogactwo składników odżywczych, witamin, cennych minerałów i dobrego tłuszczu to prozdrowotne zalety oliwek, którym niewielkie owoce drzewek oliwkowych zawdzięczają popularność na całym świecie. Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z oliwek jest oliwa z oliwek, doceniana m.in. za właściwości spowalniające procesy starzenia skóry, działanie antybakteryjne i bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Najzdrowszą odmianą oliwy z oliwek jest produkt z pierwszego tłoczenia na zimno – oliwa extra virgin.
Oliwki bogate w witaminy z grupy B, C i E oraz prowitaminę A, a także cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź stanowią zdrową przekąskę i smakowity dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej.
Zielone, czerwone i czarne oliwki
Oliwki, które najczęściej jadamy to kiszonki, dzięki czemu zyskują dodatkowe prozdrowotne właściwości – oliwki prosto z drzewa mają gorzkawy smak. Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją, czerwone są kolejnym etapem dojrzewania, ale dopiero czarne oliwki są całkowicie dojrzałym owocem. Nadziewane papryką, różnego rodzaju, serami, migdałami, łososiem, anchois czy kiszoną cytryną mogą stanowić przekąskę lub dodatek do dań.
Z utartych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek przygotowuje się tapenadę – pastę do pieczywa. Tapenada w wersji podstawowej może być wzbogacona o anchois, czosnek, pieczonego bakłażana czy suszone pomidory. Domową pastę z oliwek można przez wiele dni przechowywać w lodówce.