Omlet na słono
Omlet na słono to świetny pomysł na wytrawne śniadanie. Można go przyrządzić w wielu wersjach i urozmaicać według własnego uznania. Z czego zrobić omlet na słono? A raczej – jakie produkty wykorzystać, by smakował doskonale?
Jak zrobić omlet na słono?
Bazą wyjściową będzie przepis na klasyczny omlet, do którego przygotowania w wystarczą w zasadzie dwa składniki – 2 jaja i odrobina tłuszczu do smażenia (najlepiej sprawdzi się masło). Do tego zestawu dodaj ulubione wytrawne dodatki – popularną i pyszną propozycją jest omlet z szybką i serem. Warto przygotować również smaczny i zdrowy omlet z warzywami – pokrój je drobno i wrzuć do rozbełtanej jajeczne masy, a następnie wylej całość na rozgrzaną patelnię. Do tej potrawy świetnie nada się papryka, szpinak, cukinia czy brokuł. Omlet na słono dobrze komponuje się także z grzybami – kurkami, borowikami czy pieczarkami.
Warto podkreślić, że omlet na słono z dodatkami to pełnowartościowy posiłek, który doda nam energii i na długo poczujemy się syci.
Propozycje omletów na słono:
-
omlet z serem
-
omlet z szynką
-
omlet z kurkami
-
omlet ze świeżymi warzywami
-
omlet z pomidorami
-
czosnkowy omlet ze szpinakiem
Pamiętaj, by dobrze doprawić omlet. Warto dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, czosnek czy ulubione zioła. Smacznego!