Orzechy włoskie
Orzechy włoskie i ich dobroczynne dla zdrowia właściwości doceniane były już przez starożytnych Greków i Rzymian. Legenda głosi, że do Polski trafiły w XII wieku dzięki świętemu Jackowi, który przywiózł je z Włoch. Od tamtego momentu, błyskawicznie rozprzestrzeniły się w całym kraju. W Polsce, orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych orzechów. I nic w tym dziwnego, ponieważ wśród właściwości orzechów włoskich jest samo dobro – działają przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, wspomagają układ nerwowy, układ krążenia, poprawiają pracę jelit… to tylko niektóre z ich cech.
Co zrobić z orzechów włoskich?
Na pytanie, co zrobić z orzechów włoskich, odpowiadamy – poza tym, że można je jeść samodzielnie jako przekąskę, warto wypróbować ciast z orzechami, dodawać orzechy do sałatek, zup kremów, a nawet do mięs.
Ciasta z orzechami i inne sposoby na orzechy
Najprostsza rzecz, jaką można zrobić z orzechów, to oczywiście masło orzechowe. Taki wyrób możesz z powodzeniem dodawać na przykład do owsianki, ale też na naleśniki czy jako element kremu do ciast. Niektórzy uwielbiają jeść masło orzechowe łyżką wprost ze słoika, ale z uwagi na wysoką kaloryczność tego produktu – raczej odradzamy regularnego spożywania tak przetworzonych orzechów. Bardziej zdrowa, mniej tłusta wersja dania z orzechami, to oczywiście sałatka:
- sałatka z orzechami i cykorią,
- lub sałatka z awokado i gruszką.
Jeśli czekasz na słodkie propozycje, to na pewno zainteresują Cię nasze ciasta z orzechami :
- proste z owocami i kruszonką,
- lub keks orzechowy.
A może spróbujesz wykonać domowe ciastka z orzechami – na przykład takie w formie batonika idealnego jako przekąska, podwieczorek lub szybki posiłek przed- i po treningowy. Smacznego!