Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pieczarki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pieczarka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Jednak nie zawsze tak było. W Europie zostały spopularyzowane ok. 400 lat temu. Przed rozpowszechnieniem pieczarek na rynku były one towarem luksusowym i tylko nieliczni mogli sobie na nie pozwolić.

Właściwości i wartości odżywcze pieczarek

Pieczarki zawierają witaminy z grupy B, miedź, składniki mineralne oraz beta glukan. Grzyby te są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej. Ponadto związki bioaktywne zawarte w pieczarkach wykorzystywane są w leczeniu raka, a błonnik w nich zawarty powoduje wydalanie kwasów żółciowych.

Jak przyrządzić pieczarki?

Należy pamiętać, aby je oczyścić i osuszyć przed użyciem w jakiejkolwiek potrawie. Aby pieczarka była najbardziej apetyczna, najlepiej ją pokroić w mniejsze kawałki, smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu i posypać solą. Dzięki temu woda szybko odparuje, a pieczarki staną się chrupiące na zewnątrz. Pod koniec dopraw grzyby do smaku ulubionymi ziołami.

Pieczarki faszerowane

Jednym z bardziej popularnych sposobów podania tych grzybów są pieczarki faszerowane. Do przygotowywania potrawy wybierz duże, wydrążone kapelusze. Farsz można stworzyć z posiekanych trzonków i podsmażonej siekanej cebulki. Warto dodać do niego żółty ser, jajko i natkę pietruszki. Co jeszcze można zrobić z pieczarek?

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to jedno z najprostszych i zarazem najszybszych dań obiadowych, ponieważ wymaga zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Można wzbogacić go kurczakiem i serem lub podać w wersji warzywnej – ze szpinakiem czy cukinią.