


Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. W Akademii Smaku pokażę klasyczne połączenie filetów z kurczaka z kremowym sosem z pieczarek.
Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.
Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni i odstaw.
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, następnie drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.
Do cebuli dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć moc płyty grzewczej i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.
Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Całość duś 2 minuty.
Kurczaka z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Danie posyp posiekaną natką pietruszki.