Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierś z kurczaka z pieczarkami

Opis wykonania

Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. W Akademii Smaku pokażę klasyczne połączenie filetów z kurczaka z kremowym sosem z pieczarek.

Pierś z kurczaka z pieczarkami - krok 1

Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni i odstaw.

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, następnie drobno posiekaj.

Pierś z kurczaka z pieczarkami - krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.

Do cebuli dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć ogień i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Całość duś 2 minuty.

Pierś z kurczaka z pieczarkami - krok 3

Kurczaka z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.

Danie posyp posiekaną natką pietruszki.