Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pierś z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. W Akademii Smaku pokażę klasyczne połączenie filetów z kurczaka z kremowym sosem z pieczarek.

Składniki

500 g piersi z kurczaka
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
333.75 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
7.4 g
Błonnik
34.55 g
Białko
3.35 g
Sól
1.75 g

Opis wykonania

1

Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni i odstaw.

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, następnie drobno posiekaj.

2

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.

Do cebuli dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć moc płyty grzewczej i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Całość duś 2 minuty.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Kurczaka z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Łatwe w wykonaniu, a jakie dobre! Polecam!