Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. W Akademii Smaku pokażę klasyczne połączenie filetów z kurczaka z kremowym sosem z pieczarek.

Składniki

500 g piersi z kurczaka
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
333.75 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
7.4 g
Błonnik
34.55 g
Białko
3.35 g
Sól
1.75 g

Opis wykonania

1

Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni i odstaw.

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, następnie drobno posiekaj.

2

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru.

Do cebuli dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć moc płyty grzewczej i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie dodaj podsmażonego kurczaka. Całość duś 2 minuty.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Kurczaka z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Łatwe w wykonaniu, a jakie dobre! Polecam!
Maria Izabela
Szybki przepis