


Lato to idealny czas na przygotowanie lecza, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z kolorowych warzyw. Tradycyjne leczo przyrządzane jest z dodatkiem kiełbasy. W Akademii Smaku proponuję lżejszą wersję tego dania - leczo z kurczakiem.
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Twoją pracę przyspieszy rozdrabniacz blendera.
Na płycie grzewczej ustaw duży garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę.
Pozostaw na palniku, mieszając co jakiś czas. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Podsmaż.
Zwiększ moc palnika i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę paprykę oraz cukinię. Po 3–4 minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
Gotuj przez około 15 minut, mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.
Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Leczo podawaj ze świeżymi ziołami np. tymiankiem.