Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lato to idealny czas na przygotowanie lecza, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z kolorowych warzyw. Tradycyjne leczo przyrządzane jest z dodatkiem kiełbasy. W Akademii Smaku proponuję lżejszą wersję tego dania - leczo z kurczakiem.

Składniki

400 g piersi z kurczaka
500 g pomidorów
2 czerwone papryki
1 cukinia
8-10 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
245 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
14.9 g
Błonnik
27.1 g
Białko
6.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Twoją pracę przyspieszy rozdrabniacz blendera.

Na płycie grzewczej ustaw duży garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę.

Pozostaw na palniku, mieszając co jakiś czas. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Podsmaż.

Zwiększ moc palnika i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę paprykę oraz cukinię. Po 3–4 minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.

Bosh Logo
Bosh

Gotuj przez około 15 minut, mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.

Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Leczo podawaj ze świeżymi ziołami np. tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Świeże zioła dodają smaku i aromatu.

Powiązane przepisy