Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lato to idealny czas na przygotowanie lecza, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z kolorowych warzyw. Tradycyjne leczo przyrządzane jest z dodatkiem kiełbasy. W Akademii Smaku proponuję lżejszą wersję tego dania - leczo z kurczakiem.

Składniki

400 g piersi z kurczaka
500 g pomidorów
2 czerwone papryki
1 cukinia
8-10 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
245 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
14.9 g
Błonnik
27.1 g
Białko
6.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

1

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Twoją pracę przyspieszy rozdrabniacz blendera.

Na płycie grzewczej ustaw duży garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę.

2

Pozostaw na palniku, mieszając co jakiś czas. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Podsmaż.

Zwiększ moc palnika i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę paprykę oraz cukinię. Po 3–4 minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh
3

Gotuj przez około 15 minut, mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.

Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Leczo podawaj ze świeżymi ziołami np. tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Świeże zioła dodają smaku i aromatu.
Ewusia1222
Coś mniej tradycyjnego, ale smaczne leczo. Cieszę się, że wypróbowałam:)