Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Leczo z kurczakiem

Opis wykonania

Lato to idealny czas na przygotowanie lecza, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z kolorowych warzyw. Tradycyjne leczo przyrządzane jest z dodatkiem kiełbasy. W Akademii Smaku proponuję lżejszą wersję tego dania - leczo z kurczakiem.

Leczo z kurczakiem - krok 1

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył, dodaj cebulę.

Leczo z kurczakiem - krok 2

Pozostaw na ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Podsmaż.

Zwiększ ogień i dorzuć pokrojoną w jednocentymetrową kostkę paprykę oraz cukinię. Po 3-4 minutach dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Leczo z kurczakiem - krok 3

Gotuj przez około 15 minut mieszając warzywa. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.

Następnie do garnka dołóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Leczo podawaj z świeżymi ziołami np. tymiankiem.