Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rukola

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rukola, nazywana także rokiettą siewną, to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Zielone liście rukoli znane są z charakterystycznego, nieco ostrawego smaku. 

Rukola - najważniejsze właściwości

Rukola posiada wiele prozdrowotnych właściwości. To jeden z najbardziej sprzyjających zdrowiu produktów, jaki możemy znaleźć na sklepowych półkach. Zawiera duże ilości witaminy K, a także C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, kostnego, a nawet… działa jako afrodyzjak! Co warto zrobić z rukoli i z czym jeść rukolę?

Dania z rukolą

Przepisów na to, co zrobić z rukoli jest ogrom. Jak wybrać te najlepsze? Zaufać Akademii Smaku! Z pewnością warto spróbować:

  • sałatki klasycznej z rukolą i fetą

  • sałatki z rukolą i mango

  • sałatki z rukolą i kaszą jaglaną

  • sałatki z truskawkami i rukolą  

Rukola urozmaica także smak pieczywa, zarówno podawanego z ciepłym mięsem – jak burger, ale też jako zielony dodatek do (nie)zwykłej kanapki mogącej służyć jako drugie śniadanie do pracy. Właściwości prozdrowotne rukoli z kolei zachęcają do tego, by użyć jej jako dodatku do koktajlu. W towarzystwie słodkiego banana i gruszki będzie idealna! 

Z czym jeść rukolę, by nie odczuć jej intensywnego smaku, ale aby pełniła rolę ciekawego, wzmacniającego smak dania dodatku? Warto wypróbować sosu z rukoli a’la pesto. Można go dodawać do pieczywa, grzanek, sałatek, a także jako sos do pieczonych mięs czy makaronów. Smacznego i na zdrowie!