Ser kozi
Produkty pochodzenia koziego są znane i cenione od tysięcy lat. Wraz z rozwojem technik konserwacji rozwija się szczególnie przemysł kozich serów. Za ich kolebkę można uznać Francję, gdzie obecnie rozróżnia się aż ponad 100 gatunków tego przysmaku!
Jak powstaje ser kozi
Sery kozie powstają z mleka poddanego pasteryzacji, które na początku jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury. Następnie dodaje się do niego podpuszczkę, pozostawia do zgęstnienia i odseparowuje serwatkę. Na koniec produkt jest solony i umieszczany w pojemnikach, gdzie przez około miesiąc dojrzewa. Po tym czasie można go spożyć albo kontynuować jego proces dojrzewania.
Ser kozi – cechy i wartości odżywcze
Smak koziego sera przeważnie jest bardziej wyrazisty i ostry niż serów krowich. Na jego charakterystyczny smak ma wpływ obecność kwasu kaprylowego, który jest świetnym środkiem zwalczającym bakterie i grzyby. Z racji znacznie obniżonej zawartości laktozy, ser kozi może być wspaniałą alternatywą dla alergików. Oprócz tego, że jest lepiej tolerowany przez układ pokarmowy, zawiera szereg innych, cennych właściwości:
-
to wspaniałe źródło białka,
-
jest niskokaloryczny,
-
zawiera witaminy: A, B1, B2, B5; i mikroelementy: potas, żelazo, selen, magnez,
-
dobrze działa na układ krwionośny, kostny i nerwowy.
Można z nim tworzyć nieskończone kombinacje – godna polecenia jest np. sałatka z kozim serem. Inną opcją jest spożywanie ich jako przekąski z dodatkiem orzechów lub owoców (zwłaszcza fig). Jeśli chcecie zjeść coś pożywnego i smacznego, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na ser kozi!