Ser pleśniowy
Najczęściej spotykane rodzaje serów pleśniowych, to sery z porostem pleśni białej, niebieskiej lub zielonej. Do najpopularniejszych należą camembert, brie czy gorgonzola. Wszystkie są serami krowimi, wytwarzanymi z mleka i podpuszczki.
Jak rozpoznać ser pleśniowy?
Sery pleśniowe charakteryzuje tzw. pleśń szlachetna, wpływająca na jego smak, barwę, zapach, a także konsystencję. Sery z porostem pleśni białej charakteryzują się aksamitną, białą skórką na zewnątrz, w środku zaś są czyste, miękkie, o kremowej barwie i konsystencji. Sery z porostem pleśni niebieskiej (choć niekiedy osiąga ona kolor zielonkawy) są przerośnięte pleśnią w środku. Są twardsze niż sery z pleśnią białą, bywają słodkie i ostre.
Dania z serem pleśniowym
Wśród najpopularniejszych dań z serem pleśniowym wymienić można wszelkiego rodzaju sałatki (np. sałatka z rukoli, z gorgonzolą i gruszką), makarony (np. makaron ze szpinakiem i serem Lazur) czy tartę serową, w której sprawdzą się niemal wszystkie rodzaje serów. Camembert natomiast podawać można na ciepło jako zamiennik mięsa, grillowany lub obsmażony w bułce tartej. Warto jednak pamiętać, że sery pleśniowe są pyszne same w sobie i znakomicie sprawdzą się jako przekąska do wina.