Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Śliwki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sezon na śliwki zaczyna się latem i trwa do późnej jesieni. W tym czasie dojrzewają różne rodzaje śliwek, wielkie żółte i czerwone słodkie renklody, a także dziś już nieco zapomniane niewielkie żółte mirabelki o lekko kwaskowym smaku – idealne na domowy kompot oraz konfitury. Od sierpnia do końca września dojrzewają śliwki Stanley idealne do suszenia, śliwki węgierki i inne odmiany filetowych mniejszych i większych rodzajów śliwek. Sezon na śliwki to najlepszy moment na przygotowanie domowych przetworów.

Co zrobić ze śliwek?

Najpopularniejsze są oczywiście powidła z węgierek. Renklody i mirabelki nadają się do robienia dżemów i konfitur oraz kompotów na zimę. Węgierki i inne odmiany fioletowych śliwek nadają się także do marynowania oraz suszenia. Z węgierek robi się również wina, nalewki oraz popularną śliwowicę. Nadmiar śliwek można także zamrozić – owoce należy wcześniej umyć i pozbawić pestek.

Kiedy trwa sezon na śliwki, bogactwo ich smaku i wartości odżywczych warto wykorzystać przygotowując dania z ich dodatkiem: knedle ze śliwkami, ciasto drożdżowe ze śliwkami, pieczone lub duszone mięso ze śliwkami, a także mus ze śliwek jako dodatek do deserów, serów i mięs.