Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Twaróg

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Twaróg powstaje na skutek dodania do mleka odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego, a następnie oddzielania od produktu serwatki. Tak przygotowany twaróg trafia do sklepów. Tutaj dowiesz się, jak przygotować biały ser w domowym zaciszu.

Twaróg – właściwości

Twaróg zawiera dużo składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, sód, potas, magnez, jod) oraz witamin (B2, B12, B1, B6, PP, A, D, E), które mają działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe. Dodatkowo regularne spożywanie twarogu może wspomagać w przypadku nadciśnienia tętniczego. Co więcej biały ser jest źródłem lekkostrawnego białka zwierzęcego i z tego względu wskazany dla sportowców, kobiet w ciąży czy osób starszych. Twaróg posiada także aminokwas lizyny, który wpływa korzystnie na układ nerwowy, eliminuje zmęczenie i sprzyja koncentracji.

Przepis na domowy twaróg

Jeśli chcesz przygotować domowy twarożek przygotuj około 2 litry maślanki, a następnie podgrzej ją w garnku w temperaturze 70°C. Kiedy w maślance zaczną pojawiać się małe grudki sera, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. W tym celu wyłóż sitko bawełnianą ściereczką i ułóż na niej ser. Do tak przygotowanego twarożku możesz dodać swoje ulubione dodatki, np. czosnek, kolorowy pieprz czy koperek.