Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wino białe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Choć najczęściej wino czerwone uchodzi za klasykę tego typu alkoholu, to także różne rodzaje białego wina mają swoich zwolenników. Zwłaszcza lubią je osoby, które po czerwonym winie odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub ci, którzy lubią delikatny „szampański” posmak i rześkość, jaką niesie ze sobą białe wino.

Białe wino – ile procent zawiera i jak powstaje?

Ile procent ma ten trunek i jak powstaje białe wino? Otóż procentowa zawartość alkoholu w białym winie wynosi do około 14% – ta wartość jest uznawana już za dość wysoką, jak na ten rodzaj win. Sam proces powstawania wina białego ma kilka etapów. Główną zasadą tego procesu jest jednak fermentacja alkoholowa miąższu winogron – oczywiście odpowiednich ich szczepów.

Jak podawać białe wino?

Optymalna temperatura podawania białego wina wynosi 8-9 stopni, zwłaszcza dotyczy to musującego białego wina. Wytrawne białe wino można podawać w temperaturze nieco wyższej, do 12 stopni, a te najcięższe białe wina – do 14 stopni. Każdy rodzaj wina – czy to białe, czy czerwone, a także ich podrodzaje, mają zarezerwowane dla siebie charakterystyczne kieliszki. I tak na przykład musujące białe wino pije się w wysokich i wąskich kieliszkach albo niskich, szerokich. Istnieje też w miarę uniwersalny kieliszek do różnych win – o średniej wysokości, cienkich ściankach. Generalnie kieliszki do białego wina są nieco wyższe, a także węższe od kieliszków do wina czerwonego – i tym powinniśmy się głównie kierować w kwestii tego, jak podawać białe wino. 

Najczęściej serwowane jest do białego mięsa - drobiu oraz ryb, a także owoców morza.