Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z troci lub z łososia bałtyckiego z kaszą pęczak, wywarem rybnym i chipsami z batatów.

Składniki

2 szklanka kaszy pęczak
cebula
burak (ugotowany)
Filet z troci lub z łososia bałtyckiego pokrojony w stekach
Skóra z dorsza
Śmietanka 30% do gotowania
Oliwa z oliwek do smażenia
Olej rzepakowy do smażenia
1 szklanka białego wina wytrawnego
batat
Trochę świeżego kopru do dekoracji
Wywar rybny
Wywar rybny:
2 kg rybnych kręgosłupów, łbów, wypatroszonych rybek
korzenie pietruszki z nacią
łodygi selera naciowego z liśćmi
por
cebula
koper włoski
średnie marchewki
pieprz, sól, cukier, listek laurowy
ziele angielskie

Opis wykonania

  1. Wywar rybny: wszystkie składniki zalewamy zimną wodą na wysokość kilku centymetrów nad składnikami i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, unikając dużego wrzenia przez co najmniej 1,5 godziny.
  2. Pęczak myjemy pod zimną wodą, cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na szklisto na oliwie z oliwek, dodajemy pęczak i od razu wlewamy szklankę białego wina.
  3. Po lekkiej redukcji wina zalewamy do poziomu wywarem rybnym, gotujemy na małym ogniu przez około 15 min., mieszając i dolewając wywaru co jakiś czas.
  4. Dodajemy jedna dużą łyżkę ugotowanego i zmiksowanego buraka i zabielamy odrobiną śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Chipsy z batatów: batata obieramy, kroimy w cienkie plastry, kładziemy pojedynczo na pergaminie skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, zapiekamy 7 do 10 minut.
  6. Chipsy ze skóry dorsza: kroimy skórę w małe kawałki, wrzucamy na patelnie na gorący olej i po kilku sekundach jest gotowe!
  7. Pęczakotto podajemy na głębokim talerzu, kładziemy stek na pęczaku skórką do góry, dookoła posypujemy chipsami ze skóry dorsza, rybę posypujemy koperkiem i wbijamy jeden wysoki chips z batatu, by pociągnąć całe danie do góry.
  8. Steki rybne smażymy po stronie skóry na oliwie, po minucie domykamy drugą patelnią, by udusić mięso i zmniejszamy ogień. Nie smażymy dłużej niż 4/5 minut w zależności od grubości steków.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych