Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziemniaki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ziemniak to warzywo z wieloletnią historią. Do Europy zawitał w XVI wieku, jednak pierwszy raz odkryto go w Andach prawie osiem tysięcy lat temu. Niegdyś ziemniaki uważane były za pokarm dla ubogi i zbędny składnik diety. Dziś jednak, szczególnie w Polsce, cieszą się bardzo dużą popularnością i nic w tym dziwnego, bo wbrew obiegowej opinii, ziemniaki to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Najbardziej ceni się je za bogatą zawartość potasu i witaminy C. Nieprawdą jest zatem stwierdzenie, że ziemniaki tuczą. To dodatki, z którymi je serwujemy potęgują bilans kaloryczny w diecie.

Polacy, a już szczególnie mieszkańcy okolic Poznania, to istni miłośnicy ziemniaków i potraw z ziemniaków. Obiad bez ziemniaków dla większości z nas nie ma racji bytu! Ale jak to zrobić, by dania z ziemniaków stały się różnorodne i przestały być monotonne?

 

Ziemniaki – kalorie potrzebne Polakom

 

Przede wszystkim skorzystać z inspiracji przygotowanych przez Akademię Smaku! Ziemniaki warto jeść nie tylko ze względu na smak i różnorodność ich zastosowania, a także nie tylko przez nasze polskie tradycje. To źródło dobrze przyswajalnej energii dla organizmu. Zawierają także potas, magnez, witaminę C… to istna kopalnia zdrowia, o ile nie zjadamy ich jedynie w postaci głęboko smażonych frytek.

 

Co można zrobić z ziemniaków?

 

Potrawy z ziemniaków dzielimy na takie, w których ziemniaki to baza dania oraz takie, gdzie te warzywa są „tylko” dodatkiem, który łatwo wymienić na inny. Do pierwszej grupy z pewnością możemy zaliczyć: 

 

  • babkę ziemniaczaną,  

  • zapiekanki ziemniaczane, 

  • zupy na bazie ziemniaków (kartoflanka), 

  • ziemniaczane kluski,

  • ruskie pierogi. 

 

Natomiast można przygotowywać też dania z ziemniaków, w których ziemniaki nie są nieodzowne, ale z pewnością bardzo dane potrawy wzbogacają. Spośród nich szczególnie polecamy: 

 

  • placki ziemniaczane (ziemniaki możesz tu zamienić na przykład na cukinię), 

  • zupę z pomidorów malinowych (równie aromatyczna zarówno bez, jak i z dodatkiem ziemniaków),

  • dorsza na puree ziemniaczanym, w którym puree możesz zamienić na dyniowe, marchwiowe, z bobu czy innego warzywa.