Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czym jest owowegetarianizm?

Czym jest owowegetarianizm?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Owowegetarianizm – odmiana wegetarianizmu
  2. Dlaczego owowegetarianie jedzą jajka?
  3. Owowegetarianizm – jadłospis

Coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety na roślinną. Wbrew pozorom, jest to łatwiejsze do wprowadzenia niż mogłoby się wydawać. Można stopniowo eliminować poszczególne produkty z diety. Istnieje kilka rodzajów wegetarianizmu, co znacząco ułatwia przejście z diety mięsnej na wegetariańską czy wegańską. Jedną z takich odmian jest owowegetarianizm. Osoby stosujące dietę owowegetariańską nie jedzą produktów mięsnych oraz mlecznych. W tej diecie dozwolone są jaja. 

Owowegetarianizm – odmiana wegetarianizmu             

Zmiana diety z mięsnej na wegetariańską lub wegańską może być trudna i wymagająca wiele zaangażowania. Wegetarianie z produktów odzwierzęcych jedzą jaja, nabiał oraz miód. Z kolei dieta wegańska opiera się wyłącznie się o produkty pochodzenia roślinnego. Weganie nie jedzą zatem mięsa, nabiału, miodu oraz jaj. Przy zmianie diety dobrym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na stopniowe eliminowanie poszczególnych grup produktów.

W przypadku chęci przejścia z diety wegetariańskiej lub mięsnej na wegańską, warto zdecydować się na mniej restrykcyjną odmianę weganizmu, jaką jest owowegetarianizm. Taki krok ułatwia zapoznanie się i swego rodzaju oswojenie z kolejnym etapem zmiany sposobu żywienia. Do przygotowania posiłków na diecie owowegetariańskiej wykorzystuje się produkty roślinne oraz jajka. Niekoniecznie muszą być to kurze jaja. W przepisach można znaleźć również jaja przepiórcze, gęsie a nawet strusie, choć nie są one tak chętnie wykorzystywane jak kurze.

Osoby na diecie owowegetariańskiej nie jedzą mięsa, w tym również ryb i owoców morza, podrobów, żelatyny, miodu oraz produktów z naturalną podpuszczką (np. serów). Nie spożywają też przetworów mlecznych, czyli masła, serów, jogurtów, kefirów czy maślanek.

Owowegetarianizm - zdjęcie 1

Zmiana diety na roślinną nie ogranicza się wyłącznie do produktów spożywczych. Owowegetarianie wprowadzają również zmiany do swojego stylu życia. Nie kupują kosmetyków testowanych na zwierzętach lub ze składnikami pochodzenia zwierzęcego. Podobnie nie kupują produktów wykonanych ze skóry lub futra.     

Dlaczego owowegetarianie jedzą jajka?

Jaja to produkt uniwersalny i wszechstronny. Większość kojarzy je jako źródło pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych, dlatego doskonale uzupełniają niedobory tych substancji. Są również bogate w aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować – muszą zostać dostarczone z pożywienia.

W kuchni bardzo ważne są ich właściwości zagęszczające, emulgujące, spulchniające. Dzięki nim potrawy nabierają odpowiedniej konsystencji i tekstury. Dzięki swoim właściwościom, jajka wykorzystywane są do przygotowania ciast, ciasteczek, kotlecików, wegetariańskich burgerów, naleśników, placuszków, zapiekanek czy farszu do tarty. Można nimi również zagęszczać sosy – do tych celów owowegetarianię wykorzystują czasem jaja kacze lub gęsie, jednak z uwagi na fakt, że są one ciężkostrawne, do przyrządzania typowo jajecznych potraw wybierają raczej jaja kurze.

Oczywiście istnieją zamienniki jaj, stosowane w diecie wegańskiej lub w przypadku alergii, jednakże należy dobierać je odpowiednio do przygotowywanego dania. Poszczególne zamienniki mogą nie mieć wszystkich właściwości charakterystycznych dla jaj lub mogą nie pasować do danego dania.

W diecie owowegetariańskiej wykorzystuje się jaja pochodzące z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu.                          

Owowegetarianizm – jadłospis                                        

Posiłki na diecie owowegetariańskiej bazują na produktach roślinnych:

·      warzywach,

·      owocach,

·      nasionach roślin strączkowych,

·      zbożach,

·      orzechach,

·      nasionach,

·      pestkach,

·      olejach

·      ziołach.

Mimo ograniczeń dania są różnorodne, kolorowe, smaczne i ciekawe. Owowegetarianie w swoim menu uwzględniają owsianki, puddingi, koktajle i desery na bazie roślinnych „mlek”. Do najpopularniejszych należą sojowe, kokosowe, owsiane, ryżowe oraz migdałowe. Kanapki można przygotować z ulubionymi warzywami, tofu i różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Można je przyrządzić m.in. z nasion roślin strączkowych, warzyw, jaj czy awokado. Poszczególne produkty można dowolnie ze sobą łączyć i za każdym razem przygotowywać nową wersję smakową. Ciekawym dodatkiem do past będą orzechy, nasiona słonecznika, siemię lniane i pestki dyni.

Wśród owowegetariańskich przepisów dużą popularnością cieszą się wege kotlety oraz wege burgery. Sprawdzą się one jako element dania obiadowego czy pożywna kolacja. Można je podać samodzielnie, włożyć do bułki czy pokroić i dodać do sałatki. Wśród przepisów na diecie owowegetariańskiej znajdują się lekkie i pożywne posiłki, jak sałatki i zupy. Są bogate w warzywa, dzięki czemu okazują się prawdziwymi bombami witaminowymi. Aby były bardziej treściwe, można dodać do nich kaszę, ryż, pestki lub orzechy.

Owowegetarianizm - zdjęcie 2

Na śniadanie i kolację z powodzeniem sprawdzą się jajka pod różnymi postaciami. Jajecznica, omlet, szakszuka, muffiny jajeczne, jajka sadzone, na miękko, na twardo, faszerowane czy zapiekane – to tylko kilka przykładowych dań. Możliwości jest naprawdę wiele. Wspomniane zapiekane jajka można przygotować na wiele sposobów. W wydrążonej bułce, w grubszej kromce chleba, w gniazdku z makaronu tagliatelle, w cieście filo czy w naleśnikach.

Przeczytaj: Co można zrobić z jajek?

Ciekawym sposobem na podanie jaj jest zapiekanie ich w warzywach, np. pomidorach, papryce, pieczarkach czy awokado. Z wykorzystaniem jaj można przygotować tosty francuskie w wersji na słodko i na słono. Jaja są elementem wiążącym różnego rodzaju zapiekanki, pasztety roślinne, a także nadzienia oraz farsze. 

Owowegetarianie, dzięki obecności jajek w diecie, mogą tworzyć naprawdę ciekawe i rozbudowane menu. Przechodząc na weganizm warto rozważyć opcję owowegetariańską i zachować w diecie jajka, by stopniowo ograniczać proces odstawiania produktów odzwierzęcych.