


Babeczki wielkanocne to bardzo łatwy i szybki do przygotowania deser, co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie. Smakują świetnie z delikatnym kremem śmietankowym lub lukrem królewskim. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: ozdobami cukrowymi, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami.
W misie robota kuchennego wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę, miód.
Składniki suche dodaj do mokrych, wrzuć rodzynki i miksuj aż do połączenia składników.
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.
Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20–25 minut.
Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, warto wówczas jeszcze trochę podpiec muffiny.
Nałóż krem lub lukier na wystudzone babeczki, środek udekoruj dodatkami.