Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Babeczki wielkanocne to bardzo łatwy i szybki do przygotowania deser, co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie. Smakują świetnie z delikatnym kremem śmietankowym lub lukrem królewskim. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: ozdobami cukrowymi, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami.

Składniki

240 g - mąki pszennej
150 ml - śmietany 18%
120 g - cukru
80 g - rodzynek
2-3 łyżeczki - miodu
2 szt. - jajek
120 ml - oleju
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
dekoracja: - lukier lub krem śmietankowy, kolorowe posypki, wiórki czekoladowe, dekoracje cukrowe

Opis wykonania

1

W misie robota kuchennego wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.

W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę, miód.

2

Składniki suche dodaj do mokrych, wrzuć rodzynki i miksuj aż do połączenia składników.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.

Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20–25 minut.

4

Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, warto wówczas jeszcze trochę podpiec muffiny.

Nałóż krem lub lukier na wystudzone babeczki, środek udekoruj dodatkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Pyszne! Moje trochę inaczej udekorowane. Smakują wyśmienicie.Jedną schowam przed domownikami do święconki.
Marzenna
Proste w wykonaniu i pyszne. Są ozdobą wielkanocnego stołu.
Lalaxo
lubię takie słodkości.. oj lubię!
Aleksandra J
Super ☺️ udekorowalam masłem orzechowym i białą czekoladą ☺️