Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjny mazurek wielkanocny

Opis wykonania

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez tradycyjnego mazurka. To wyjątkowe ciasto gości niemal na każdym świątecznym stole!

  1. Puszkę mleka włóż do rondelka z niewielką ilością wody. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po zakończeniu podgrzewania otwórz puszkę i odstaw ją do przestudzenia.

  2. Masło podziel na kawałki, a następnie ucieraj z cukrem i żółtkami. Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję stopniowo dodawaj mąkę.

  3. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę lub folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę. Ciasto powinno oprócz spodu pokryć również brzegi foremki.

  5. Spód mazurka włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 minut.

  6. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do przestudzenia. Następnie posmaruj masą kajmakową i ozdób bakaliami.