Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez tradycyjnego mazurka. To wyjątkowe ciasto gości niemal na każdym świątecznym stole!

Składniki

160 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
250 g mąki
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
Orzechy włoskie i laskowe
Migdały w płatkach
Wiórki kokosowe
Rodzynki, morele

Opis wykonania

Puszkę mleka włóż do rondelka z niewielką ilością wody. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po zakończeniu podgrzewania otwórz puszkę i odstaw ją do przestudzenia.

Masło podziel na kawałki, a następnie ucieraj z cukrem i żółtkami. Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję stopniowo dodawaj mąkę.

Porada

Planetarny ruch głowicy oraz specjalnie dopasowane kształty mieszadeł robota kuchennego OptiMUM marki Bosch doskonale sprawdzą się podczas ucierania masła i żółtek z cukrem, a następnie łączenia wszystkich składników.

Bosh Logo
Bosh

Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę lub folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę. Ciasto powinno oprócz spodu pokryć również brzegi foremki.

Spód mazurka włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 minut.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do przestudzenia. Następnie posmaruj masą kajmakową i ozdób bakaliami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych