


Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez tradycyjnego mazurka. To wyjątkowe ciasto gości niemal na każdym świątecznym stole!
Puszkę mleka włóż do rondelka z niewielką ilością wody. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po zakończeniu podgrzewania otwórz puszkę i odstaw ją do przestudzenia.
Masło podziel na kawałki, a następnie ucieraj z cukrem i żółtkami. Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję stopniowo dodawaj mąkę.
Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę lub folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je i wyłóż na blaszkę. Ciasto powinno oprócz spodu pokryć również brzegi foremki.
Spód mazurka włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do przestudzenia. Następnie posmaruj masą kajmakową i ozdób bakaliami.