Burger rybny
 
                                            4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Burger rybny 
                
                Składniki
500 g filety rybne z dorsza 
                                                            2 szt. jajka 
                                                            1 szt. czerstwa bułka
                                                            1/2 szklanka mleko 
                                                            1 szt. pęczek koerku
                                                            1 szt. duża cebula 
                                                            3 szt. czosnek 
                                                            200 g bułka tarta 
                                                            1 szczypta sól 
                                                            1 szczypta pieprz 
                                                            4 szt. bułki 
                                                            200 g sałata 
                                                            2 szt. duże pomidory 
                                                            1 szt. cytryna 
                                                            3 szt. ogórek kiszony 
                                                            6 łyżka majonez 
                                                            10 łyżka oliwa 
                                                            1/2 szklanka mleko 
                                                    Burger rybny
Burger rybny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Filety z ryby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do tak przygotowanej ryby, dodajemy bułkę wcześniej namoczoną w mleku, i odciśniętą, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę wcześniej zeszkloną na patelni, koperek oraz skórkę z cytryny (wcześniej należy skórkę sparzyć), oraz sól i pieprz. Następnie wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczemy z obu stron do zrumieniania się skórki. Przekrojone bułeczki smarujemy majonezem, układamy sałatę, plasterki pomidora oraz o górka i kotleciki z ryby, następnie  nakładamy drugą połówkę bułki. Na wierzch każdego burgera wbijamy patyczek do szaszłyków, aby burger nam się nie rozpadł. Smacznego 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze