Burger rybny
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Burger rybny
Składniki
500 g filety rybne z dorsza
2 szt. jajka
1 szt. czerstwa bułka
1/2 szklanka mleko
1 szt. pęczek koerku
1 szt. duża cebula
3 szt. czosnek
200 g bułka tarta
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 szt. bułki
200 g sałata
2 szt. duże pomidory
1 szt. cytryna
3 szt. ogórek kiszony
6 łyżka majonez
10 łyżka oliwa
1/2 szklanka mleko
Burger rybny
Burger rybny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety z ryby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do tak przygotowanej ryby, dodajemy bułkę wcześniej namoczoną w mleku, i odciśniętą, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę wcześniej zeszkloną na patelni, koperek oraz skórkę z cytryny (wcześniej należy skórkę sparzyć), oraz sól i pieprz. Następnie wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczemy z obu stron do zrumieniania się skórki. Przekrojone bułeczki smarujemy majonezem, układamy sałatę, plasterki pomidora oraz o górka i kotleciki z ryby, następnie nakładamy drugą połówkę bułki. Na wierzch każdego burgera wbijamy patyczek do szaszłyków, aby burger nam się nie rozpadł. Smacznego
Komentarze