Domowy chleb
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Domowy chleb
Domowy chleb
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski wsypujemy łyżkę mąki pszennej 750 i łyżeczkę cukru. Podgrzewamy szklankę wody do około 40 stopni C (ja to robię w mikrofalówce) i wlewamy do miski do mąki i cukru. Rozdrabniamy drożdże i wrzucamy do wody. Dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn będzie rósł do drugiej miski przesiewamy przez sito pozostałe mąki. Przesianie mąki spowoduje lepsze jej napowietrzenie, przez co chleb będzie pulchniejszy. Dosypujemy nasiona i sól. Po tym czasie zaczyn powinien być już wystarczająco wyrośnięty. W większej misce mieszamy zaczyn i suche składniki. Wszystko dobrze mieszamy, dolewamy wody. Keksówkę smarujemy wewnątrz oliwą albo margaryną, żeby ułatwić sobie wyjęcie chleba. Wlewamy ciasto do formy, tak aby od górnej krawędzi było około 1 cm luzu. Włączamy piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem, a keksówkę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadmiar ciasta (jeżeli zostanie), możemy przeznaczyć na robienie bułeczek, dodając jeszcze trochę mąki i ponownie wyrabiając ciasto. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę wstawiamy chleb, po około 20 minutach powinien być gotowy. Na wszelki wypadek sprawdzamy to patyczkiem. Po wbiciu i wyciągnięciu powinien być suchy. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chleb na 10 minut w gorącym piekarniku. Po tym czasie trzeba go wyjąć i dać ostygnąć. Gotowe! :)
Komentarze