Drobiowe, domowe fit hamburgery
 
                                            2 porcje
45 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące, z lekko cytrynową nutą.
                
                Składniki
2 bułki grahamki
                                                            1 podwójna pierś z kurczaka (zmielona)
                                                            1 jajko
                                                            2 łyżki bułki tartej lub otrębów
                                                            1 cebula szalotka
                                                            1 czerwona cebula
                                                            2 łyżki oleju rzepakowego 
                                                            2 łyżeczki majonezu light
                                                            2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                            1 pomidor
                                                            2 ogórki kiszone lub pikle
                                                            Kilka liści sałaty, najlepiej lodowej lub rzymskiej
                                                            Szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
                                                            Kilka kropel soku z cytryny (lub pół łyżeczki startej skórki z cytryny)
                                                            Kilka listków tymianku lub kolendry
                                                    Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                699 kcal
                            Tłuszcz
                                22 g
                            Węglowodany
                                61.6 g
                            Błonnik
                                60.1 g
                            Białko
                                9.6 g
                            Sól
                                4.1 g
                            Drobiowe, domowe fit hamburgery
Drobiowe, domowe fit hamburgery
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boom na burgery z food trucków powoli mija, ale nadal jest to danie ponadczasowe. Domowej wersji burgerów nikt się nie oprze, lubią je i dzieci i dorośli.
Opis przygotowania:
- Mielone mięso połącz z bułką tartą i jajkiem, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
- Szalotkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj i uformuj z masy dwa kotlety.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po 3-4 minuty na każdej stronie. Możesz użyć patelni grillowej skropionej tłuszczem.
- W tym czasie jogurt wymieszaj z majonezem, szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Bułki przekrój na połówki, dolne części posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym.
- Pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w grubsze plastry.
- Na sosie wyłóż sałatę, następnie mięso, cebulę, plastry pomidora i ogórków.
- Posyp świeżymi ziołami i przykryj drugą częścią bułki.
TIP
- Do przygotowania domowych burgerów często używamy pieczywa specjalnie przeznaczonego do tego celu, kupionego w sklepie. Niestety, taki produkt, zapakowany w folię i z długim terminem przydatności, nie jest najlepszym wyborem. Bułki do burgerów, choć wyglądają apetycznie przez swoją pulchność, często pełne są konserwantów oraz niepotrzebnych w tradycyjnym pieczywie dodatków. Jeśli w składzie produktu znajdziesz zapis o zawartości środków do przetwarzania mąki, emulgatorów bądź substancji zagęszczających – wybierz inne pieczywo.
 
                                    -thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze