Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące, z lekko cytrynową nutą.

Składniki

2 bułki grahamki
1 podwójna pierś z kurczaka (zmielona)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej lub otrębów
1 cebula szalotka
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 pomidor
2 ogórki kiszone lub pikle
Kilka liści sałaty, najlepiej lodowej lub rzymskiej
Szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
Kilka kropel soku z cytryny (lub pół łyżeczki startej skórki z cytryny)
Kilka listków tymianku lub kolendry

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
699 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
61.6 g
Błonnik
60.1 g
Białko
9.6 g
Sól
4.1 g

Opis wykonania

Boom na burgery z food trucków powoli mija, ale nadal jest to danie ponadczasowe. Domowej wersji burgerów nikt się nie oprze, lubią je i dzieci i dorośli.

Opis przygotowania:

  1. Mielone mięso połącz z bułką tartą i jajkiem, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
  2. Szalotkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj i uformuj z masy dwa kotlety.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po 3-4 minuty na każdej stronie. Możesz użyć patelni grillowej skropionej tłuszczem.
  4. W tym czasie jogurt wymieszaj z majonezem, szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny.
  5. Bułki przekrój na połówki, dolne części posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym.
  6. Pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w grubsze plastry.
  7. Na sosie wyłóż sałatę, następnie mięso, cebulę, plastry pomidora i ogórków.
  8. Posyp świeżymi ziołami i przykryj drugą częścią bułki.

TIP

  • Do przygotowania domowych burgerów często używamy pieczywa specjalnie przeznaczonego do tego celu, kupionego w sklepie. Niestety, taki produkt, zapakowany w folię i z długim terminem przydatności, nie jest najlepszym wyborem.  Bułki do burgerów, choć wyglądają apetycznie przez swoją pulchność, często pełne są konserwantów oraz niepotrzebnych w tradycyjnym pieczywie dodatków. Jeśli w składzie produktu znajdziesz zapis o zawartości środków do przetwarzania mąki, emulgatorów bądź substancji zagęszczających – wybierz inne pieczywo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Proponuję jeszcze zrobić sos miodowo-musztardowy! W sam raz na duży głód :)