Szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące, z lekko cytrynową nutą.
Boom na burgery z food trucków powoli mija, ale nadal jest to danie ponadczasowe. Domowej wersji burgerów nikt się nie oprze, lubią je i dzieci i dorośli.
Opis przygotowania:
- Mielone mięso połącz z bułką tartą i jajkiem, dopraw solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
- Szalotkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa, wymieszaj i uformuj z masy dwa kotlety.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po 3-4 minuty na każdej stronie. Możesz użyć patelni grillowej skropionej tłuszczem.
- W tym czasie jogurt wymieszaj z majonezem, szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Bułki przekrój na połówki, dolne części posmaruj sosem jogurtowo-majonezowym.
- Pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w grubsze plastry.
- Na sosie wyłóż sałatę, następnie mięso, cebulę, plastry pomidora i ogórków.
- Posyp świeżymi ziołami i przykryj drugą częścią bułki.
TIP
- Do przygotowania domowych burgerów często używamy pieczywa specjalnie przeznaczonego do tego celu, kupionego w sklepie. Niestety, taki produkt, zapakowany w folię i z długim terminem przydatności, nie jest najlepszym wyborem. Bułki do burgerów, choć wyglądają apetycznie przez swoją pulchność, często pełne są konserwantów oraz niepotrzebnych w tradycyjnym pieczywie dodatków. Jeśli w składzie produktu znajdziesz zapis o zawartości środków do przetwarzania mąki, emulgatorów bądź substancji zagęszczających – wybierz inne pieczywo.