


Falafel burger czyli burger z ciecierzycy podany w chlebku naan z dodatkiem dużej ilości ulubionych warzyw oraz ostrym sosem.
Zaczynamy od chlebków. Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i odstawiamy na 5min. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i olej, potem mleko z drożdżami i jogurt. Wyrabiamy 10min, odstawiamy przykryte ściereczką by podwoiło objętość. Znów wyrabiamy, dzielimy na 4 chlebki i pieczemy w 250 stopniach ok 6-7 min. Namoczoną przez noc ciecierzycę miksujemy z cebulą, czosnkiem, pietruszką i masłem orzechowym, dodajemy sól, kmin i sodę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju do zrumienienia, około 5min na stronę. Sos robimy z przesmażonej pokrojonej w kostkę cebuli z chilli i przecierem, chwilę razem dusimy, doprawiając solą do smaku. Chlebki przekrawamy, smarujemy ostrym sosem, układamy sałatę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, falafel i znów warzywa. Smakuje o niebo lepiej niż hamburgery z lokali fast food i jest bardzo zdrowy!