Falafel burger w chlebku naan
4 porcje
60 min
Łatwe
Falafel burger czyli burger z ciecierzycy podany w chlebku naan z dodatkiem dużej ilości ulubionych warzyw oraz ostrym sosem.
Składniki
1 szklanka ciecierzyca
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. cebula
1 szt. pęczek pietruszki
0,5 łyżeczka soda oczyszczona
1,5 łyżeczka sól
4 łyżka olej
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżka masło orzechowe
3 szklanka mąka pszenna
2 łyżeczka cukier
1 szklanka ciepłe mleko
1 łyżeczka suche drożdże
150 g gęsty jogurt naturalny
0,5 łyżeczka czarnuszka
3 łyżka przecier pomidorowy
1 szt. chilli
8 szt. liście sałaty
1 szt. pomidor
8 szt. rzodkiewka
4 szt. korniszon
Falafel burger w chlebku naan
Falafel burger w chlebku naan
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynamy od chlebków. Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i odstawiamy na 5min. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i olej, potem mleko z drożdżami i jogurt. Wyrabiamy 10min, odstawiamy przykryte ściereczką by podwoiło objętość. Znów wyrabiamy, dzielimy na 4 chlebki i pieczemy w 250 stopniach ok 6-7 min.
Namoczoną przez noc ciecierzycę miksujemy z cebulą, czosnkiem, pietruszką i masłem orzechowym, dodajemy sól, kmin i sodę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju do zrumienienia, około 5min na stronę. Sos robimy z przesmażonej pokrojonej w kostkę cebuli z chilli i przecierem, chwilę razem dusimy, doprawiając solą do smaku. Chlebki przekrawamy, smarujemy ostrym sosem, układamy sałatę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, falafel i znów warzywa. Smakuje o niebo lepiej niż hamburgery z lokali fast food i jest bardzo zdrowy!
Komentarze