Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Halászlé, czyli węgierska zupa rybna

Halászlé węgierska zupa rybna
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.74 (Liczba ocen: 19)


Do tej potrawy użyjesz:
Poczuj smak węgierskiego temperamentu w klasycznej zupie rybnej! Halászlé to esencja Dunaju i Tisy, z bogatym aromatem papryki i delikatnością ryby. Idealna na chłodne wieczory i rodzinne biesiady. Czy jesteś gotów na tę kulinarną podróż? Zacznij gotowanie już dziś!

Składniki

400 g - fileta z dorsza
600 ml - bulionu rybnego lub warzywnego
1 szt. - papryki żółtej
1 szt. - papryki czerwonej
1 szt. - papryki zielonej
3 szt. - ziemniaków
2 szt. - marchewek
1 szt. - cebuli
3 ząbki - czosnku
1 puszka - krojonych pomidorów
2 łyżeczki - ostrej papryki
2 łyżeczki - słodkiej papryki
1 łyżeczka - wędzonej papryki
3 łyżki - oliwy
1 szczypta - soli i pieprzu
garść - natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
422.5 kcal
Tłuszcz
10.48 g
Węglowodany
35.58 g
Błonnik
40.53 g
Białko
8.48 g
Sól
4.5 g

Opis wykonania

Krok 1
  1. Rybę pokrój w mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i odstaw na 20 minut.
  2. Marchew obierz i pokrój w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę.
  3. Do smażenia użyj sensora smażenia PerfectFry który automatycznie kontroluje temperaturę smażenia, dzięki czemu nic się nie przypali. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone warzywa i całość lekko podsmaż. Następnie wsyp paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodaj sól i pieprz, całość podlej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj pomidory z puszki i wszystko gotuj kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i gotuj około 15 minut. W razie konieczności dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Zupę rybną podawaj z posiekaną natką z pietruszki.

Przeczytaj także: Jak zrobić zupę rybną z głów karpia?

Porada

Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki! 



Bosh Logo
Bosh

Tipy i wskazówki

  • Jakość papryki to podstawa: użyj autentycznej węgierskiej papryki (słodkiej i ostrej). To ona odpowiada za głęboki kolor i niepowtarzalny smak halaszle. Nie żałuj jej – to klucz do sukcesu!
  • Kawałki ryby dodaj do przecedzonego i doprowadzonego do wrzenia bulionu dopiero pod koniec gotowania (ok. 10–15 minut). Dzięki temu pozostaną soczyste i nie rozpadną się w zupie.
  • Halászlé, podobnie jak wiele zup i gulaszy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Smaki papryki i ryby mają czas, aby się przegryźć i pogłębić. Jeśli możesz, przygotuj je z wyprzedzeniem!

Sprawdź również inne przepisy na zupy z rybą w roli głównej:

Najczęściej zadawane pytania

Czy halászlé musi być ostre?

Klasyczne halászlé zawiera zarówno słodką, jak i ostrą paprykę w proszku. To ostra nadaje mu charakter. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, użyj tylko szczyptę ostrej papryki lub całkowicie ją pomiń, ale pamiętaj, że stracisz wtedy część jego autentyczności.

Jaką rybę powinienem wybrać, jeśli chcę zachować tradycyjny smak?

Tradycyjne halászlé bazuje na karpie lub sumie. Ryby te mają tłuste mięso, które świetnie łączy się z paprykowym wywarem, nadając mu głębi. Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz użyć innej ryby o zwartej, białej tkance.

Z czym podawać halászlé?

Halászlé jest zupą bardzo bogatą w smaku i sycącą, dlatego tradycyjnie podaje się ją z dość prostymi dodatkami: świeżym chlebem (najlepszej pszenny lub rustykalny) do wycierania resztek pysznego, gęstego sosu z talerza, oraz świeżą, surową papryczką chili pokrojoną w plasterki.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.74, Liczba ocen: 19
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa propozycja