Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pyszne domowe jagodzianki.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 szt. jajka
1/4 szklanka oleju słonecznikowego
60 g cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżeczka łyżeczka soli

Nadzienie:
300 g jagód
1,5 łyżka cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt. roztrzepanego na glazurę jajka

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
5-6 łyżka ciepłej wody

Opis wykonania

Opis przygotowania:

Ciasto:

  1. Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto.
  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm i pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.

Jagodzianki:

  1. Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.
  2. Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  3. Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  4. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
  6. Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Swieże jagodziank - smak lata, uwielbiam, idealny przepis.
Monka
Najlepsze bułeczki na świecie
Monka
Mniam 😋 ……..
MiszelPiszel
Już się nie mogę doczekać "jagodowego " sezonu. Przepis wypróbuję na pewno.
Maria Izabela
Dodałam kruszonkę, wyszło pycha
PaniG
Jagodzianki zawsze spoko!
Lalaxo
Popękały ale były smaczne
Aleksandra J
Dodałam kruszonkę bo u mnie wszyscy ją uwielbiają 😊