Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.
Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm i pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.
Jagodzianki:
Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.
Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą.
TIP TECHNICZNY
Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.