Jagodzianki
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na pyszne domowe jagodzianki.
Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 szt. jajka
1/4 szklanka oleju słonecznikowego
60 g cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżeczka łyżeczka soli
Nadzienie:
300 g jagód
1,5 łyżka cukru
15 g cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt. roztrzepanego na glazurę jajka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
5-6 łyżka ciepłej wody
Jagodzianki
Jagodzianki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
Ciasto:
- Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj tak, aby powstało gładkie ciasto.
- Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.
- Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm i pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.
Jagodzianki:
- Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.
- Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze