Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Karp w galarecie

Opis wykonania

Karp nie musi być tylko i wyłącznie smażony w panierce. Przepis na karpia w galarecie to ciekawa, prosta i smaczna odmiana. Karp w galarecie to przepis warty uwagi ze względu na łatwość wykonania.

  1. Karpia umyj, osusz ręcznikiem i odetnij głowę.

  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną cebulę opal nad palnikiem. Z warzyw gotuj wywar na małym ogniu.

  3. Gdy warzywa w wywarze zaczną robić się miękkie, dodaj do wywaru karpia. Gotuj do momentu, aż karp będzie miękki.

  4. Następnie wyciąg karpia i po ostudzeniu usuń z niego ości. Możesz pokroić go na kawałki.

  5. Drugą cebulę pokrój w talarki i zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

  6. Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce, by wywar zaczął tężeć.

  7. Na głęboki półmisek wylej niewielką ilość bulionu i ułóż na nim podsmażoną cebulę oraz warzywa z wywaru pokrojone w plasterki.

  8. Gdy bulion zacznie tężeć, ułóż na nim karpia. Udekoruj go plastrami cytryny oraz listkami natki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

  9. Przed podaniem karpia w galarecie możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.