Karp w galarecie
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Karp w galarecie
Karp w galarecie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Karpia umyj, osusz ręcznikiem i odetnij głowę.
Przed podaniem karpia w galarecie możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.
Porada
Do przepisu na karpia w galarecie możesz dodać również sparzonego pora, ugotowane jajko lub ugotowany mrożony groszek. Dzięki tym dodatkom będzie on bardziej apetyczny i kolorowy.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną cebulę opal nad palnikiem. Z warzyw gotuj wywar na małym ogniu.
Gdy warzywa w wywarze zaczną robić się miękkie, dodaj do wywaru karpia. Gotuj do momentu, aż karp będzie miękki.
Następnie wyciąg karpia i po ostudzeniu usuń z niego ości. Możesz pokroić go na kawałki.
Drugą cebulę pokrój w talarki i zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce, by wywar zaczął tężeć.
Na głęboki półmisek wylej niewielką ilość bulionu i ułóż na nim podsmażoną cebulę oraz warzywa z wywaru pokrojone w plasterki.
Gdy bulion zacznie tężeć, ułóż na nim karpia. Udekoruj go plastrami cytryny oraz listkami natki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.
Komentarze