Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Karp nie musi być tylko i wyłącznie smażony w panierce. Przepis na karpia w galarecie to ciekawa, prosta i smaczna odmiana. Karp w galarecie to przepis warty uwagi ze względu na łatwość wykonania.

Składniki

1 karp
1 litr wody
2 pietruszki
2 marchewki
¼ selera
2 cebule
2 liście laurowe
1 łyżeczka oleju
2 łyżki żelatyny
1 cytryna
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Karpia umyj, osusz ręcznikiem i odetnij głowę.

Przed podaniem karpia w galarecie możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Porada

Do przepisu na karpia w galarecie możesz dodać również sparzonego pora, ugotowane jajko lub ugotowany mrożony groszek. Dzięki tym dodatkom będzie on bardziej apetyczny i kolorowy.



Bosh Logo
Bosh

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną cebulę opal nad palnikiem. Z warzyw gotuj wywar na małym ogniu.

Gdy warzywa w wywarze zaczną robić się miękkie, dodaj do wywaru karpia. Gotuj do momentu, aż karp będzie miękki.

Następnie wyciąg karpia i po ostudzeniu usuń z niego ości. Możesz pokroić go na kawałki.

Drugą cebulę pokrój w talarki i zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Odstaw w chłodne miejsce, by wywar zaczął tężeć.

Na głęboki półmisek wylej niewielką ilość bulionu i ułóż na nim podsmażoną cebulę oraz warzywa z wywaru pokrojone w plasterki.

Gdy bulion zacznie tężeć, ułóż na nim karpia. Udekoruj go plastrami cytryny oraz listkami natki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszne, świąteczne danie:)