Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Szukasz pomysłu na zdrowy, bezmięsny obiad pełen warzyw i smaku? Kotlety brokułowe to świetna propozycja dla każdego, kto ceni sobie szybkie, proste i sycące dania. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku, doskonale sprawdzą się jako główny posiłek lub lekka przekąska – a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników.

Składniki

400 g - brokułu ugotowanego
1 szt. - jajka
3 łyżki - mąki
3 łyżki - sera cheddar (tartego)
3 łyżki - posiekanej natki pietruszki
1 łyżka - oliwy
- bułka tarta do obtoczenia
Do dekoracji
- gęsty jogurt
- zioła (posiekane)
- różowy pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
231.5 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
19.1 g
Błonnik
4.1 g
Białko
13.9 g
Sól
0.6 g

Opis wykonania

Krok 1

Ugotowane i ostudzone różyczki brokułu rozdrobnij w przystawce blendera z nożami tnącymi.

Krok 2

Rozdrobniony brokuł przełóż do misy, dodaj jajka, mąkę, starty ser, natkę

pietruszki, oliwę sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Formuj kotlety rękami, a następnie obtocz je w bułce tartej.

Umieść gotowe kotlety w urządzeniu Air Fryer, piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.

Krok 3

Gotowe kotlety podawaj z gęstym jogurtem posypanym ziołami i pieprzem różowym.

Przeczytaj również: Brokuły: zdrowie i smak w jednym zielonym warzywie

Tipy i wskazówki

  • Konsystencja: Ważne jest także, by masa nie była za rzadka. Pamiętaj, by brokuły po ugotowaniu dokładnie odparować i ostudzić, a następnie, jeśli to możliwe, delikatnie odciśnij nadmiar wody – masa stanie się bardziej zwarta. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej lub płatków owsianych, aż osiągniesz idealną konsystencję.
  • Formowanie kotletów: Zwilż lekko dłonie wodą przed formowaniem masy brokułowej – mniej będzie się kleić do rąk, a kotlety łatwiej uzyskają ładny, równy kształt.
  • Panierka do kotletów: Obtoczenie brokułowych kotletów w bułce tartej tuż przed smażeniem sprawi, że będą apetycznie chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Panierkę można wzbogacić o zioła lub odrobinę drobno startego parmezanu, by wzbogacić smak i aromat kotletów.
  • Ser: Jeśli nie masz pod ręką cheddara lub wolisz delikatniejszy smak, świetnie sprawdzą się sery takie jak gouda, mozzarella, edam albo ementaler. Każdy z nich dobrze się topi i nadaje masie odpowiednią wilgotność oraz elastyczność, a jednocześnie pozwala na lekką modyfikację smaku i konsystencji kotletów.
  • Propozycja podania: Kotlety brokułowe świetnie smakują podane z dipem czosnkowym lub tzatziki, które dodadzą im świeżości i lekko pikantnego smaku. Możesz także podać kotlety z lekką sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i cytrynowym winegretem, co doda im chrupkości i orzeźwienia.

Sprawdź, jak prawidłowo gotować brokuły?

Wypróbuj również przepisy na inne dania z brokułem:

Najczęściej zadawane pytania

Czy do kotletów można wykorzystać inne warzywa zamiast brokułów?

Tak, przepis jest bardzo uniwersalny – do masy możesz dodać kalafiora, drobno pokrojoną cukinię (po odsączeniu) czy marchewkę lub połączyć kilka warzyw. Pamiętaj, aby każde warzywo wcześniej ugotować, dobrze odparować i doprawić do smaku.

Jak zrobić kotlety brokułowe w wersji bez laktozy?

Wersję bez laktozy przygotujesz, zastępując ser żółty dowolnym serem bez laktozy lub całkowicie pomijając ser – wtedy dodaj więcej ugotowanego brokułu i jajko. Możesz też wzbogacić smak przyprawami lub dodać mielone nasiona, by kotlety były bardziej zwarte.

Czy brokuły można ugotować i przygotować masę wcześniej?

Tak, brokuły można ugotować nawet dzień wcześniej, ostudzić i przechować w lodówce. Masę na kotlety najlepiej przygotować na świeżo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją z wyprzedzeniem – dzięki temu zaoszczędzisz czas przy smażeniu.

Czy można zastąpić bułkę tartą innym składnikiem?

Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków owsianych, kaszy manny, mąki migdałowej lub mielonego siemienia lnianego, dzięki czemu kotlety nabiorą innej tekstury i będą bezglutenowe. Dodatki te świetnie zwiążą masę i nie wpłyną negatywnie na smak gotowych kotletów.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Robiło się szybciej niż mogłam przypuszczać. Zabieram jako przekąska do pracy. Ciasto wyszło mi bardzo lejące(niezbyt przyłożyłam się do odsączenia brokuła, więc dodałam odrobinę więcej mąki.
Natalia Kowalska
Iście wiosenne danie
Magda
Ciekawy pomysł, pychotka :)
Babeczka
Bardzo fajny pomysł na brokuła
Babeczka
Bardzo fajny pomysł na brokuła
Pafwvcio
Czy można zrobić bez czedara? Może być gorgonzola?
sasza
Pyszne! Staram się ograniczać jedzenie mięsa więc te kotlety są dla mnie rewelacyjne. Łatwo się je robi i smakują dobrze z ziemniakami.
roberto
Smaczne kotleciki, w końcu można zjeść coś innego niż tylko mięcho. Kotlety są bardzo pożywne i nie byłem po nich głodny. Będę często je robić :)
Ewusia1222
Uwielbiamy w domu jeść vege kotlety :)