Kotlety z brokuła
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kotlety z brokuła to przepis na szybki obiad bez mięsa.
Składniki
400 g - brokułu ugotowanego
2 szt. - jajek
3 łyżki - mąki
3 łyżki - sera cheddar (tartego)
3 łyżki - posiekanej natki pietruszki
- olej roślinny do smażenia
do dekoracji: - gęsty jogurt
- zioła (posiekane)
- Pieprz róźowy
- bułka tarta do obtoczenia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
231.5 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
19.1 g
Błonnik
4.1 g
Białko
13.9 g
Sól
0.6 g
Kotlety z brokuła
Kotlety z brokuła
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane i ostudzone różyczki brokułu rozdrobnij w przystawce blendera z nożami tnącymi.
Rozdrobnionego brokułu przełóż do misy, dodaj: jajka, mąkę, starty ser, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, całość dobrze wymieszaj.
Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem, posyp świeżymi ziołami i różowym pieprzem.
Komentarze