Kotlety z brokułu

4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Kotlety z brokułu
Kotlety z brokułu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ugotowane i ostudzone różyczki brokułu rozdrobnij w przystawce blendera z nożami tnącymi.

Rozdrobniony brokuł przełóż do misy, dodaj jajka, mąkę, starty ser, natkę
pietruszki, oliwę sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Formuj kotlety rękami, a następnie obtocz je w bułce tartej.
Umieść gotowe kotlety w urządzeniu Air Fryer, piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.

Gotowe kotlety podawaj z gęstym jogurtem posypanym ziołami i pieprzem różowym.
Przeczytaj również: Brokuły: zdrowie i smak w jednym zielonym warzywie
Tipy i wskazówki
- Konsystencja: Ważne jest także, by masa nie była za rzadka. Pamiętaj, by brokuły po ugotowaniu dokładnie odparować i ostudzić, a następnie, jeśli to możliwe, delikatnie odciśnij nadmiar wody – masa stanie się bardziej zwarta. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej lub płatków owsianych, aż osiągniesz idealną konsystencję.
- Formowanie kotletów: Zwilż lekko dłonie wodą przed formowaniem masy brokułowej – mniej będzie się kleić do rąk, a kotlety łatwiej uzyskają ładny, równy kształt.
- Panierka do kotletów: Obtoczenie brokułowych kotletów w bułce tartej tuż przed smażeniem sprawi, że będą apetycznie chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Panierkę można wzbogacić o zioła lub odrobinę drobno startego parmezanu, by wzbogacić smak i aromat kotletów.
- Ser: Jeśli nie masz pod ręką cheddara lub wolisz delikatniejszy smak, świetnie sprawdzą się sery takie jak gouda, mozzarella, edam albo ementaler. Każdy z nich dobrze się topi i nadaje masie odpowiednią wilgotność oraz elastyczność, a jednocześnie pozwala na lekką modyfikację smaku i konsystencji kotletów.
- Propozycja podania: Kotlety brokułowe świetnie smakują podane z dipem czosnkowym lub tzatziki, które dodadzą im świeżości i lekko pikantnego smaku. Możesz także podać kotlety z lekką sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i cytrynowym winegretem, co doda im chrupkości i orzeźwienia.
Sprawdź, jak prawidłowo gotować brokuły?
Wypróbuj również przepisy na inne dania z brokułem:
- Zupa krem z brokułów
- Chrupiące frytki z łodygi brokułu w parmezanie
- Sałatka z brokułami
- Brokuł w cieście naleśnikowym
Najczęściej zadawane pytania
Czy do kotletów można wykorzystać inne warzywa zamiast brokułów?
Tak, przepis jest bardzo uniwersalny – do masy możesz dodać kalafiora, drobno pokrojoną cukinię (po odsączeniu) czy marchewkę lub połączyć kilka warzyw. Pamiętaj, aby każde warzywo wcześniej ugotować, dobrze odparować i doprawić do smaku.
Jak zrobić kotlety brokułowe w wersji bez laktozy?
Wersję bez laktozy przygotujesz, zastępując ser żółty dowolnym serem bez laktozy lub całkowicie pomijając ser – wtedy dodaj więcej ugotowanego brokułu i jajko. Możesz też wzbogacić smak przyprawami lub dodać mielone nasiona, by kotlety były bardziej zwarte.
Czy brokuły można ugotować i przygotować masę wcześniej?
Tak, brokuły można ugotować nawet dzień wcześniej, ostudzić i przechować w lodówce. Masę na kotlety najlepiej przygotować na świeżo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją z wyprzedzeniem – dzięki temu zaoszczędzisz czas przy smażeniu.
Czy można zastąpić bułkę tartą innym składnikiem?
Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków owsianych, kaszy manny, mąki migdałowej lub mielonego siemienia lnianego, dzięki czemu kotlety nabiorą innej tekstury i będą bezglutenowe. Dodatki te świetnie zwiążą masę i nie wpłyną negatywnie na smak gotowych kotletów.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Komentarze