Kremowa zupa musztardowa z jajkiem
7 porcje
45 min
Łatwe
Rewelacyjna zupa.Dopełnieniem smaku zupy jest grzanka z serkiem topionym.Polecam.
Składniki
2 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 por tylko biała część
2 średnie cebule
1/2 selera
3l. bulionu drobiowego
100ml. oleju rzepakowego
3 żółtka
100ml. śmietany 18%
3 łyżki musztardy rosyjskiej
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki musztardy dijon
100ml. śmietany 18%
100g. sera topionego
pęczek zielonej pietruszki
1 bagietka
50g masła
7 jajek
sól,pieprz ziołowy do smaku
Kremowa zupa musztardowa z jajkiem
Kremowa zupa musztardowa z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obieramy płuczemy,kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę na rumiano,dodajemy por mieszamy,wrzucamy resztę warzyw.Zalewamy bulionem,gotujemy aż warzywa zmiękną.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Zmniejszamy płomień.Żółtka mieszamy ze śmietaną i musztardami,wlewamy cienkim strumieniem,mieszając trzepaczką,doprawiamy do smaku.Bagietkę kroimy w kromki smarujemy masłem i serkiem topionym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C zapiekamy.Jajka gotujemy na twardo,obieramy.Zupę rozlewamy do miseczek,posypujemy posiekaną natką,podajemy z jajkiem i grzankami.SMACZNEGO.
Komentarze