Kurczak w porach
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kurczak w porach
Kurczak w porach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Delikatny kurczak dzięki porom nabiera wyrazistego smaku. Pierzynka z jogurtu sprawia, że jest on niezwykle soczysty.
Opis wykonania
Mięso pokrój w paski o szerokości około 2 cm. Pora umyj i pokrój w plastry ( ok. 1 cm). Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami pora. Delikatnie oprósz je solą, a następnie ułóż na nich kurczaka. Jogurt wymieszaj z przyprawami i dokładnie pokryj nim kurczaka. Całość piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka i grubości warstwy jogurtu.
TIP
Do jogurtu można dodać również paprykę słodką, kumin i gałkę muszkatołową.
Komentarze