Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie łatwe, szybkie, pyszne i w zależności od proporcji, także dietetyczne. Jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym co skróci czas przygotowań.

Składniki

400 kg makaron
1,5 kg jablka
100 g masło
1 szczypta cynamon

Opis wykonania

Naczynie należy wysmarować masłem. Ugotowany makaron trzeba przekładać kolejno z wiórkami masła (niewiele,) z jabłkami startymi na grubych oczkach wymieszanych z cukrem (ilość zależy od kwasowości jabłek i gustu). Ostatnią warstwą muszą być jabłka. Tak wypełnioną brytfankę wkładamy do piekarnika na około 30-40 min, 180-200 stopni. Gotowe. Danie polecam z dużym kleksem gęstego jogurtu lub śmietany. Można również ozdobić i doprawić zapiekankę idealnie pasującym, aromatycznym cynamonem. Życzę smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych