MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
4 porcje
60 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 3)
Danie łatwe, szybkie, pyszne i w zależności od proporcji, także dietetyczne. Jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym co skróci czas przygotowań.
Składniki
400 kg makaron
1,5 kg jablka
100 g masło
1 szczypta cynamon
MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Naczynie należy wysmarować masłem. Ugotowany makaron trzeba przekładać kolejno z wiórkami masła (niewiele,) z jabłkami startymi na grubych oczkach wymieszanych z cukrem (ilość zależy od kwasowości jabłek i gustu). Ostatnią warstwą muszą być jabłka. Tak wypełnioną brytfankę wkładamy do piekarnika na około 30-40 min, 180-200 stopni. Gotowe. Danie polecam z dużym kleksem gęstego jogurtu lub śmietany. Można również ozdobić i doprawić zapiekankę idealnie pasującym, aromatycznym cynamonem. Życzę smacznego.
Komentarze