Pasztet świąteczny
4 porcje
105 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa, dodaj przyprawy i zalej bulionem.
Mięso duś na małej mocy płyty grzewczej, aż będzie miękkie. Dodaj wątróbkę i duś jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjmij z garnka, pozostaw do przestudzenia.
Bułkę namocz w sosie z mięsa. Wszystkie składniki zmiel 2 razy na gładką masę. Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.
Komentarze