Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas na świątecznym stole. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet z mięsa indyczego, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

300 g filetu z indyka
200 g podudzia indyka
200 g wątróbki drobiowej
200 g boczku
300 ml bulionu jarzynowego
2 cebule
3 jajka
1 czerstwa bułka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa, dodaj przyprawy i zalej bulionem.

Mięso duś na małej mocy płyty grzewczej, aż będzie miękkie. Dodaj wątróbkę i duś jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjmij z garnka, pozostaw do przestudzenia.

2

Bułkę namocz w sosie z mięsa. Wszystkie składniki zmiel 2 razy na gładką masę. Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Idealny na przystawkę Świąteczną, warto!