


Domowy pasztet to prawdziwy rarytas na świątecznym stole. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet z mięsa indyczego, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa, dodaj przyprawy i zalej bulionem.
Mięso duś na małej mocy płyty grzewczej, aż będzie miękkie. Dodaj wątróbkę i duś jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjmij z garnka, pozostaw do przestudzenia.
Bułkę namocz w sosie z mięsa. Wszystkie składniki zmiel 2 razy na gładką masę. Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.
Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.