Pasztet świąteczny
![Pasztet świąteczny](https://akademiasmaku.pl/storage/7490/conversions/pasztet-swiateczny-4660-single.webp)
4 porcje
105 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9144/conversions/fjrHfYiEDX2TOW-thumb.webp)
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa, dodaj przyprawy i zalej bulionem.
Mięso duś na małej mocy płyty grzewczej, aż będzie miękkie. Dodaj wątróbkę i duś jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjmij z garnka, pozostaw do przestudzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9145/conversions/h4Jz17qsdAeDDW-thumb.webp)
Bułkę namocz w sosie z mięsa. Wszystkie składniki zmiel 2 razy na gładką masę. Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9146/conversions/uJjAyhDsL6P3ge-thumb.webp)
Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.
Komentarze