Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierogi chłopskie z ziemniakami i boczkiem

Pierogi chłopskie z ziemniakami i boczkiem
Ilośc porcji

5 porcji

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi chłopskie to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich czy z mięsem. Charakteryzują się wyrazistym smakiem i sycącym farszem, który łączy w sobie ziemniaki, podsmażony boczek lub kiełbasę, a czasem również dodatek kaszy. Ta rustykalna potrawa nawiązuje do wiejskich tradycji kulinarnych, gdzie wykorzystywano proste, dostępne składniki, tworząc z nich pożywne i smaczne danie. Pierogi z ziemniakami i boczkiem lub pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy energetycznego posiłku.

Składniki

Na ciasto:
500 g - mąki pszennej
ok. 250 ml - ciepłej wody
1 szczypta - soli
1 łyżka - oleju roślinnego
Na farsz (wersja z boczkiem):
600 g - ziemniaków
200 g - wędzonego boczku
2 szt. - cebuli
2 łyżki - masła
1 łyżeczka - majeranku
- sól i pieprz
Do podania:
200 g - wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego
2 szt. - cebuli pokrojone w kostkę i zarumienione na maśle
200 g - kwaśnej śmietany
- posiekany szczypiorek lub natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
460 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
58 g
Błonnik
15 g
Białko
4 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Na drewnianej stolnicy leży mąka, wałek i szklanka z wodą

Pierogi chłopskie to jedno z tych dań, które niosą ze sobą smak domowej kuchni i wspomnienie tradycyjnych, sycących obiadów. W poniższym przepisie pokażemy Ci jak krok po kroku przygotować pierogi chłopskie od podstaw – z prostych składników i z sercem.

Zobacz również: Jaki farsz do pierogów wybrać?

Na drewnianej stolnicy leży kulka ciasta, nóż, szklanka wałek

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i zrób w środku zagłębienie. Dodaj łyżkę oleju i zacznij powoli dolewać ciepłą wodę, jednocześnie mieszając składniki. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiaj około 8–10 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Następnie owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

Sprawdź: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i jak je lepić?

Garnek z przykrywką na czarnej płycie indukcyjnej, w tle stoi bazylia

Przygotowanie farszu z boczkiem

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Na drewnianej desce leży boczek pokrojony w kostkę, obok leży nóż

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż stanie się chrupiący. Odłóż 3–4 łyżki podsmażonego boczku do późniejszego wykorzystania jako dodatek.

Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

Na drewnianym blacie stoi garnek z pogniecionymi ziemniakami, boczkiem, cebulą i przyprawami

Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Połącz ziemniaki z podsmażonym boczkiem i cebulą. Dodaj masło, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Farsz na pierogi z ziemniakami i boczkiem pozostaw do ostygnięcia.

Na stolnicy leży kulka ciasta, ciasto w formie wałka i nóż

Lepienie pierogów

Podziel ciasto na dwie części. Z każdej uformuj wałek, a następnie pokrój go na plastry o grubości 2 cm, potem lekko rozwałkuj.

Na stolnicy leży kulka ciasta, rozwałkowane placki ciasta, wałek i nóż

Na każde kółko nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i dokładnie sklej brzegi, tworząc charakterystyczne pierogi chłopskie.

Na stolnicy leżą ulepione pierogi i rozwałkowane kawałki ciasta, obok leży wałek

Gotowe pierogi układaj na podsypanej mąką desce, nie dopuszczając do ich stykania się.

Garnek z gotującymi się pierogami

Gotowanie pierogów

W dużym garnku na płycie grzewczej zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami (po 810 sztuk) do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez około 2–3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu, lekko skrapiając masłem, aby się nie posklejały.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.  



Bosh Logo
Bosh

Sposób podania

Pierogi po chłopsku najlepiej smakują podane na gorąco, bezpośrednio po ugotowaniu. Tradycyjnie serwuje się je okraszone podsmażonym boczkiem i zrumienioną na maśle cebulką. Doskonałym dodatkiem jest również kwaśna śmietana oraz posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, które dodają świeżości i przełamują smak całego, dość tłustego dania.

Pierogi z ziemniakami i boczkiem lub pierogi z ziemniakami i kiełbasą doskonale komponują się z domowymi kiszonkami kapustą kiszoną czy ogórkami. Dla miłośników wyrazistszych smaków polecamy podanie ich z sosem grzybowym, który świetnie uzupełnia smak pierogów chłopskich.

Pierogi ze skwarkami z boczku, śmietaną, posypane świeżo zmielonym pieprzem

Pierogi chłopskie z kiełbasą możesz również podać w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie z dodatkiem sosu czosnkowego i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. To doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego dania.

Wskazówki i ciekawostki

  1. Przepis na pierogi chłopskie modyfikuj według własnych upodobań. Niektórzy dodają do farszu drobno posiekane grzyby, co nadaje potrawie jeszcze wyrazistszy smak.
  2. W opcji z ziemniakami i kiełbasą najlepiej smakują ze świeżą kiełbasą wiejską, ale równie dobrze sprawdzi się jej biała wersja.
  3. Pierogi chłopskie z boczkiem możesz przygotować z użyciem boczku wędzonego lub surowego każdy nadaje farszowi nieco inny charakter.
  4. Gdy przygotowujesz pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem, pamiętaj o dokładnym odsączeniu ziemniaków, aby farsz nie był zbyt wodnisty.
  5. Chłopskie pierogi możesz przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. W tym celu ułóż uformowane, surowe pierogi na blasze w jednej warstwie, zamroź, a następnie przełóż do woreczków. Takie pierogi gotuje się bez rozmrażania, wrzucając na wrzątek.
  6. W niektórych regionach Polski pierogi chłopskie z kaszą przygotowuje się, dodając do farszu nie tylko kaszę gryczaną, ale również jęczmienną, co nadaje im oryginalny smak i konsystencję.
  7. Tradycyjnie pierogi chłopskie podaje się okraszone skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką, co podkreśla ich rustykalny charakter.

Zobacz też: Nietypowe ciasto na pierogi.

Pierogi chłopskie w każdej wersji są samodzielnym, sycącym daniem obiadowym, ale sprawdzą się też jako element większej uczty przy rodzinnych spotkaniach czy świętach. Spokojnie można określić je mianem kwintesencji polskiej kuchni regionalnej  proste składniki przekształcone w niezwykle smaczne i syte danie.

Zobacz także inne nasze przepisy na pierogi:

Często zadawane pytania

Co to są pierogi chłopskie?

Pierogi chłopskie to rodzaj pierogów z farszem inspirowanym tradycyjną kuchnią wiejską. Najczęściej nadziewane są ziemniakami, podsmażonym boczkiem, cebulą i przyprawami. Są treściwe, aromatyczne i idealne na sycący obiad.

Jak zrobić mięciutkie pierogi?

Aby pierogi były mięciutkie, ciasto musi być dobrze wyrobione i odpowiednio elastyczne – najlepiej z ciepłą wodą i odrobiną oleju. Po ugotowaniu warto je od razu odsączyć i lekko natłuścić, by nie sklejały się i zachowały delikatność.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Idealne ciasto na pierogi to połączenie mąki pszennej, ciepłej wody, szczypty soli i odrobiny oleju. Klucz tkwi w dokładnym wyrobieniu ciasta – powinno być gładkie, elastyczne i odpocząć pod przykryciem przez minimum 30 minut przed wałkowaniem.

Ile wody na 0,5 kg mąki do pierogów?

Na 0,5 kg mąki do ciasta pierogowego zazwyczaj potrzeba około 200–250 ml ciepłej wody. Ilość może się nieco różnić w zależności od rodzaju mąki, dlatego najlepiej dodawać wodę stopniowo i kontrolować konsystencję ciasta.

Porada Szefa

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się, co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych