Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Porządna dawka białka i warzyw. Podajemy z ulubioną surówką oraz ryżem / kaszą. U mnie wersja z ugotowanymi buraczkami i świeżą papryką. Wołowina i drób to naprawdę pyszne połączenie!

Składniki

300 g Mielone mięso wołowe
400 g Mielona pierś kurczaka/indyka
450 g Mrożony szpinak
300 g Pieczarki świeże, obrane
150 g Zielony groszek z puszki
20 g Płatki owsiane
80 g Średnia cebula
3 szt. Czosnek ząbki
3 szt. Białko z 3 jajek
10 g Olej kokosowy do podsmażenia
3 szt. Obrana marchewka średnia
Przyprawy: majeranek, gałka muszkatałowa, oregano, pieprz, sól

Opis wykonania

Cebulkę podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy pieczarki i smażymy z cebulką. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Najlepiej robić to dłuższą chwilę, aż wyparuje cała woda. Odmrożony szpinak podgrzewamy aż zredukuje się woda, dodajemy zmiażdżony czosnek, płatki drożdżowe i doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. 3 średniej grubości marchewki gotujemy w całości prawie do miękkości. Groszek odsączamy na sitku. Mięso mielimy, dodajemy 3 białka i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane, sól i pieprz do smaku, cząber i mieszamy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem (musi być szerszy niż blacha, żeby zawinąć pod roladę). Papier smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy mięso tak, żeby powstał cienki placek (na całej blasze). Na to układamy wystudzony szpinak, pieczarki i warstwa groszku. Z brzegu układamy kładziemy marchewki i zaczynamy mocno zwijać nasz mięsny placek. Na koniec zawijamy w papier, na którym wszystko robiliśmy, końce zawijamy pod roladę. Pieczemy w 180 stop. C około 50minut. Podajemy z ulubioną surówką oraz ryżem lub kaszą. U mnie wersja z ugotowanymi buraczkami i świeżą papryką. Całość ma ok. 1450KCAL,

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych