Ryż z kurczakiem i dynią o smaku curry
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Ryż z kurczakiem i dynią o smaku curry
Ryż z kurczakiem i dynią o smaku curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W głębokim rondlu zagotuj dwie szklanki wody, lekko osól i dodaj ryż do gotowania luzem, bez woreczka. Curry z kurczakiem często podaje się z ryżem basmanti, który jest delikatny w smaku i dobrze komponuje się z intensywnym smakiem przypraw.
Filet z piersi kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wskazówka: mięso kurczaka można zastąpić piersią z indyka.
Warzywa do ryżu z kurczakiem curry obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dynię umyj i podpiecz w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach. Dzięki temu curry z kurczakiem i ryżem będzie bardziej aromatyczne i esencjonalne w smaku.
Przeczytaj też: Jakie są rodzaje dyni? Wybierz najlepszą do tego dania.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekany na drobno ząbek czosnku. Smaż 2–3 minuty i dodaj pozostałe warzywa oraz mięso. Smaż około 15 minut.
Dodaj przyprawy, a następnie ugotowany i odcedzony ryż. Podsmaż chwilę, by odparowała cała woda.
Ryż z kurczakiem w sosie curry może mieć dowolną kombinację warzyw. Świetnie sprawdza się kapusta pak choi, świeży imbir, trawa cytrynowa czy też gotowe mieszanki warzyw do dań kuchni azjatyckiej.
Curry z kurczakiem i ryżem to danie bardzo uniwersalne i pasuje do wielu różnych dodatków, dlatego nie obawiaj się eksperymentować z ziemniakami, groszkiem zielonym, fasolką szparagową czy też bakłażanem lub cukinią.
Danie podajemy na ciepło z dodatkiem świeżej kolendry lub dużą ilością polskiej natki pietruszki.
Curry z kurczakiem i dynią można przygotować także w wersji na słodko z makaronem.
Komentarze