Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ryż z kurczakiem i dynią o smaku curry

Opis wykonania

Indyjskie danie z polskim akcentem.

Znacie zapewne indyjską wersję dania z kawałkami ananasa i z bliżej niezidentyfikowanymi pędami egzotycznych roślin. Bardzo łatwo można przygotować podobny, aromatyczny posiłek – z naszą polską królową jesieni – dynią.

Opis przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj dwie szklanki wody, lekko osól i dodaj ryż do gotowania.
  2. Mięso oczyść i przemyj, pokrój w kostkę wraz z cebulą i pozostałymi warzywami.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Posiekaj ząbek czosnku i wrzuć na rozgrzany olej.
  5. Po chwili dodaj wszystkie wcześniej pokrojone składniki.
  6. Dodaj przyprawy i całość podsmażaj około 15 minut, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie.
  7. Następnie do składników dodaj ryż i jeszcze chwilę podsmażaj, by odparowała nadmierna ilość wody.
  8. Po podaniu udekoruj danie liśćmi kolendry.

TIP

  • Jaki ryż wybrać? Do tego dania będzie pasował każdy. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu ilości błonnika w diecie, wybierz ryż brązowy. Jeśli wolisz delikatną konsystencję, wypróbuj ryż dziki lub basmati. A może urozmaicaj danie za każdym razem próbując innego rodzaju?