Indyjskie danie z polskim akcentem.
Znacie zapewne indyjską wersję dania z kawałkami ananasa i z bliżej niezidentyfikowanymi pędami egzotycznych roślin. Bardzo łatwo można przygotować podobny, aromatyczny posiłek – z naszą polską królową jesieni – dynią.
Opis przygotowania:
- W rondlu zagotuj dwie szklanki wody, lekko osól i dodaj ryż do gotowania.
- Mięso oczyść i przemyj, pokrój w kostkę wraz z cebulą i pozostałymi warzywami.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Posiekaj ząbek czosnku i wrzuć na rozgrzany olej.
- Po chwili dodaj wszystkie wcześniej pokrojone składniki.
- Dodaj przyprawy i całość podsmażaj około 15 minut, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie.
- Następnie do składników dodaj ryż i jeszcze chwilę podsmażaj, by odparowała nadmierna ilość wody.
- Po podaniu udekoruj danie liśćmi kolendry.
TIP
- Jaki ryż wybrać? Do tego dania będzie pasował każdy. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu ilości błonnika w diecie, wybierz ryż brązowy. Jeśli wolisz delikatną konsystencję, wypróbuj ryż dziki lub basmati. A może urozmaicaj danie za każdym razem próbując innego rodzaju?