Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik dyniowy to pozycja obowiązkowa na liście jesiennych wypieków.

Składniki

Spód:
100 g herbatników
80 g pierników bez nadzienia i polewy
100 g roztopionego masła
2 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków, anyżu)
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
120 g cukru pudru
200 ml śmietany 30%
3 szt. jajka
350 g puree z dyni
1 szt. laska wanilii
1/2 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo - 1 łyżka kakao i 1 łyżeczka przyprawy korzennej do posypania sernika

Opis wykonania

Kremowa, delikatna masa serowa z dodatkiem dyni doskonale komponuje się z piernikowym spodem. Ciasto wyróżnia się mocno wyczuwalnym korzennym smakiem i aromatem, a także pięknym kolorem.

Sernik dyniowy - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.

Pierniczki i herbatniki rozdrobnij na proszek przy pomocy blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem, kakao, przyprawą korzenną i wymieszaj. Masą z ciasteczek wypełnij spód tortownicy (o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Spód piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pozostaw do przestudzenia.W misce umieść zmielony ser, dodaj cukier puder, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, ziarenka wanilii i zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku, stopniowo puree z dyni i śmietanę. Po dodaniu każdego produktu miksuj tylko do połączenia składników. Masę powoli wylej na podpieczony spód.

Ciasto piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 175 stopni C przez 15 minut (równocześnie wkładając do piekarnika ciasto, włóż żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika – zapobiega to wysychaniu deserów takich jak sernik). Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 135 stopni C i piecz jeszcze przez ok. 90 minut. Możesz sprawdzić stopień upieczenia przy pomocy patyczka, np. wykałaczki. Jeżeli po nakłuciu ciasta i wyjęciu patyczka nie ma na nim przyklejonych kawałeczków ciasta, to znaczy że możesz wyjąć je z piekarnika. Wyjmij z piekarnika, wystudź, schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprósz powierzchnię sernika jedną łyżką kakao wymieszaną z łyżeczką przyprawy korzennej.

Sernik dyniowy - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
W sezonie zamrażam puree z dyni i mogę piec to cudo cały rok. Niebo w gębie!
Radosław
Sernik wyszedł super
Radosław
Polecam przepis
Ewusia1222
Najlepszy sernik jaki jadłam. Pycha!