Stek z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami Rafała Maślaka
4 porcje
30 min
Łatwe
Stek z polędwicy to proste, sycące danie idealne na porę obiadową.
Składniki
2 szt. Stek wołowy
1 szt. Czosnek
100 g Masło
250 g Szparagi
500 g Ziemniaki
1 szczypta Zioła prowansalskie
100 g Bułka tarta
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Stek z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami Rafała Maślaka
Stek z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami Rafała Maślaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Młode ziemniaki wrzuć do garnka z woda, czekaj aż się ugotują .
- W tym samym czasie w drugim naczyniu ugotuj szparagi.
- Polędwicę posmaruj oliwą z oliwek i połóż na rozgrzanej patelni.
- Rozgnieć dwa ząbki, dorzuć je na patelnię do smażącej się polędwicy aby nadać jej dodatkowego aromatu.
- Ugotowane ziemniaki wyciągnij z garnka, połóż na blachę, posyp solą oraz ziołami.
- Wstaw do piekarnika.
- W trakcie grillowania polędwicy połóż na nią kawałek masła, aby „przeszło” przez mięso .
- Ugotowane szparagi połóż na talerzu i okraś bułką tartą.
- Obok ułóż pieczone ziemniaki i polędwicę wołową.
Komentarze