Stek z tuńczyka z tropikalną salsą
2 porcje
50 min
Średnie
Składniki
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, sok z połowy cytryny.
Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok. 15-20 min (tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych składników dania). Po zamarynowaniu dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć steki, około minutę z jednej strony (nie dłużej jeśli ma być w środku różowy- ja taki lubię najbardziej). Szczerze pisząc, nie patrzę dokładnie na zegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił. Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu.
Salsa: Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Można dodać papryczkę chilli. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest to obowiązkowe ;)
Komentarze