Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stek z tuńczyka z tropikalną salsą

Stek z tuńczyka z tropikalną salsą
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny i soczysty stek z tuńczyka

Składniki

2 szt. stek z tuńczyka
1 szt. mango
1 garść kolendra
2 łyżka oliwa
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos teriyaki
sok z połowy cytryny
1 szt. awokado
1/2 szt. ogórek zielony
1/2 szt. sok z limonki
dziki ryż

Opis wykonania

Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, sok z połowy cytryny.

Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok. 15-20 min (tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych składników dania). Po zamarynowaniu dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć steki, około minutę z jednej strony (nie dłużej jeśli ma być w środku różowy- ja taki lubię najbardziej). Szczerze pisząc, nie patrzę dokładnie na zegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił. Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu.

Salsa: Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Można dodać papryczkę chilli. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest to obowiązkowe ;)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych