Świąteczne przepisy: tradycyjna ryba po grecku
8 porcje
60 min
Łatwe
Prosta i smaczna propozycja podania ryby.
Składniki
1,5 kg fileta z ryby (dorsza, mintaja, miruny)
2 jajka
Bułka tarta
Mąka
1,5 litra wody
1 szklanka octu
2 liście laurowe
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 duży słoik koncentratu pomidorowego
4 cebule
0,5 szklanki oleju
Świąteczne przepisy: tradycyjna ryba po grecku
Świąteczne przepisy: tradycyjna ryba po grecku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryba po grecku kojarzona jest z rodzinnymi spotkaniami, a jej smak odpowiada wszystkim członkom rodziny niezależnie od wieku.
Opis przygotowania:
- Rybę obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż ją na patelni lub w piekarniku. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Wodę z dodatkiem octu, liści laurowych, cukru i soli zagotuj. Ostudż, a następnie zalej nią ryby ułożone w pojemniku i odstaw na noc.
- Następnie cebulę pokrój w dużą kostkę lub w piórka. Podsmaż ją na oleju. Gdy będzie szklista, dodaj koncentrat. Do sosu dodaj zalewę z ryb. Całość zagotuj, ostudź i ponownie zalej ryby w pojemniku.
TIP
- Aby panierka lepiej się trzymała, rybę możesz dwukrotnie zanurzyć w jajku i bułce.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do zalewy możesz dodać pół łyżeczki chilli.
Komentarze