Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: tradycyjna ryba po grecku

Świąteczne przepisy: tradycyjna ryba po grecku
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosta i smaczna propozycja podania ryby.

Składniki

1,5 kg fileta z ryby (dorsza, mintaja, miruny)
2 jajka
Bułka tarta
Mąka
1,5 litra wody
1 szklanka octu
2 liście laurowe
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 duży słoik koncentratu pomidorowego
4 cebule
0,5 szklanki oleju

Opis wykonania

Ryba po grecku kojarzona jest z rodzinnymi spotkaniami, a jej smak odpowiada wszystkim członkom rodziny niezależnie od wieku.

Opis przygotowania:

  1. Rybę obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż ją na patelni lub w piekarniku. Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. Wodę z dodatkiem octu, liści laurowych, cukru i soli zagotuj. Ostudż, a następnie zalej nią ryby ułożone w pojemniku i odstaw na noc.
  3. Następnie cebulę pokrój w dużą kostkę lub w piórka. Podsmaż ją na oleju. Gdy będzie szklista, dodaj koncentrat. Do sosu dodaj zalewę z ryb. Całość zagotuj, ostudź i ponownie zalej ryby w pojemniku.

TIP

  • Aby panierka lepiej się trzymała, rybę możesz dwukrotnie zanurzyć w jajku i bułce.
  • Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do zalewy możesz dodać pół łyżeczki chilli.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Zwykle na inne święta ale tym razem też zeszła ze smakiem ;)