Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba po grecku to jedna z tych potraw, która może zaskoczyć wielu, gdy pojawia się na wigilijnym stole. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z południowej Europy, to w rzeczywistości jest to danie głęboko zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Doskonale komponuje się z wigilijną kolacją , wprowadzając do niej bogactwo smaków i kolorów. Ryba po grecku na Wigilię to przepis na delikatne filety rybne otulone warzywnym sosie z pomidorów, cebuli, marchwi i papryki, które razem tworzą idealne połączenie słodkich i pikantnych nut.

Składniki

1 kg z rybnych filetów (najlepiej dorsza, mintaja lub miruny)
2 jajka
Bułka tarta
Mąka
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
3 łyżeczki cukru
1 słoik koncentratu pomidorowego
3 cebule
4 duże marchewki
Szklanka przegotowanej wody
Pęczek natki pietruszki
Olej
Pieprz cytrynowy
Sól i pieprz do smaku

Składniki

1 kg - filetów z dorsza lub mintaja lub minury
2 szt. - jajek
- bułka tarta
- mąka
2 szt. - liści laurowych
3 ziarna - ziela angielskiego
3 łyżeczki - cukru
1 słoiczek - koncentratu pomidorowego
3 szt. - cebuli
4 szt. - marchewki
1 szklanka - wody (przegotowanej)
1 pęczek - natki pietruszki
- olej
- pieprz cytrynowy
- sól i pieprz

Opis wykonania

Surowe filety z ryby oraz pozostałe składniki na rybę po grecku

Ryba po grecku to klasyczne, smaczne danie, które często gości na polskich stołach wigilijnych. Mimo że nazwa wskazuje na greckie pochodzenie, jest to typowo polska potrawa. Dzięki swojej warzywnej otoczce i soczystym filetom rybnym, ryba po grecku jest idealna na zimowe święta.

 

Usmażone filety z ryby w panierce

Ryba po grecku – jaką rybę wybrać? Najczęściej używa się do tego celu ryb o delikatnym mięsie, które dobrze komponują się z warzywnym sosem, jak mintaj, tilapia czy miruna. Filety rybne umyj, osusz, a następnie oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłóż na bok.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.



Bosh Logo
Bosh
Marchewka starta na tarce o dużych oczkach

Na tej samej patelni, po usmażeniu ryb, dodaj więcej oleju i zeszklij pokrojone w plastry cebule. Gdy cebula zmięknie, dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Smaż wszystko razem, mieszając, aż marchewka lekko zmięknie - dzięki temu ryba po grecku będzie pyszna.

Do warzyw dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalej szklanką przegotowanej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Łączenie usmażonych filetów rybnych z warzywami

Do sosu warzywnego delikatnie włóż usmażone filety rybne, aby nasiąknęły sosem. Duszenie na niewielkim ogniu pozwoli rybie przesiąknąć aromatami z warzyw i przypraw. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut, smaki się połączą i osiągniesz najlepszą rybę po grecku. Dopraw do smaku solą, pieprzem cytrynowym i posiekaną natką pietruszki.

Dekoracja ryby po grecku jest szeroka: można użyć świeżych ziół, kaparów, pomidorków koktajlowych, oliwek, a nawet świeżych jadalnych kwiatów

Ryba po grecku na talerzu

Jak podawać rybę po grecku: na ciepło czy na zimno? Ciepła ryba wraz z gorącym, aromatycznym sosem pomidorowo-warzywnym doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżym chlebem. Ryba po grecku podana na zimno jest doskonałym wyborem jako przekąska lub jako część bufetu na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach rodzinnych

Podanie

Rybę po grecku najlepiej podawać na ciepło, idealnie komponuje się z białym ryżem lub świeżym pieczywem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Każdy zna, każdy robi, każdy zajada :D
Magda
Uwielbiamy. Zawsze znika jako pierwsza ze stołu:)
Marta
Moja ulubiona potrawa wigilijna, ja robię zawsze z dorsza.
Lalaxo
takie fit obiady to ja szanuje
Lalaxo
Na wigilijnym stole zabraknąć nie może