Zupa z kiełkami fasoli mung
4 porcje
70 min
Średnie
Cudowna zupa o azjatyckim charakterze, pikantna, pyszna, zaspokoi największy głód i zapewni niezapomniane doznania smakowe!
Składniki
filet z kurczaka
batat
marchew
pietruszka
łodyga selera naciowego
cebula
ząbki czosnku
2 garść kiełki fasoli mung
papryczka chili
5 dkg imbir
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka sos sojowy
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
20 dkg makaron wstążki
Zupa z kiełkami fasoli mung
Zupa z kiełkami fasoli mung
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i czosnek posiekać, Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, papryczkę chili umyć, wydrążyć nasionka i posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa podsmażyć na oliwie, zalać 2 litrami wody, dodać cały filet z kurczaka, listek laurowy i ziele angielskie, trawę cytrynową i pokrojony w plasterki seler. Gotować na małym ogniu 40 minut. Batata obrać, pokroić w kostkę, wraz z kiełkami dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym oraz rybnym. Podawać z ugotowanym makaronem wstążki, Można posypanć pokrojoną dymką.
Komentarze