Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bakalie

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Masło migdałowe
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Blok czekoladowy
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4

Ciasto Snikers
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Chlebek bananowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Owsianka
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pasztet warzywny
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5

Keks
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Sernik z makiem
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Seromakowiec
Ilośc porcji

10

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Bigos wigilijny
Ilośc porcji

5

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Co to są bakalie?

Potocznie uważa się, że bakalie to grupa łącząca orzechy, migdały i suszone owoce. Nie do końca jest to poprawne. Do bakalii zalicza się bowiem tylko niektóre suszone owoce. Są to rodzynki, daktyle, figi, śliwki oraz morele. Dodatkowo w ramach tej grupy uwzględnia się jeszcze kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny. Mieszankę bakalii z łatwością można przygotować samodzielnie i dopasować jej składniki do własnych preferencji. 

Przepisy z bakaliami

Bakalie doskonale nadają się jako dodatek do słodkiego śniadania. Sprawdzą się jako składnik owsianek, omletów czy twarożków. Wzbogacą ich smak oraz nadadzą naturalnej słodyczy. Aby całość nie była zbyt słodka, warto łączyć je ze świeżymi owocami o kwaśnym posmaku.

Bakalie można wykorzystać również do ciasta. Często dodawane są do sernika, makowca, piernika czy różnego rodzaju keksów. Aby podczas pieczenia bakalie nie wyciągały wilgoci z ciasta, warto je wcześniej namoczyć. Mogą służyć również do dekoracji wypieków – w szczególności wielkanocnych mazurków.